11.06.2012.

Xperia Arc S

SmartPhone

U najnovijoj recenziji predstavljamo Vam (relativno) novu Xperiu Arc S, poboljšanu verziju Xperie Arc (recenzija ovdje), a koju je sad već bivši Sony Ericsson izbacio na tržište krajem 2011. godine. Razlike Xperie Arc S naspram 'obične' Xperie Arc su u snazi  procesora koji je jači za 400 Mhz i nove mogućnosti 3D sweep panorame ali o tome će biti riječi kasnije. Više od svega htjeli smo isprobati performanse nove Xperie Arc S u kombinaciji sa zadnjom verzijom software-a, popularnog i dugo iščekivanog Ice Cream Sandwich-a, a zanimala nas je i simbioza ICS-a i jedno-jezgrenog procesora. 


Slika 6075 Slijedom gore navednog, nadogradili smo Xperiu sa zadnjom dostupnom verzijom software-a Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) koji je izašao prije svega par tjedana. Prvo ćemo u najkraćim crtama objasniti postupak nadogradnje novog software-a na Xperiu. Sam postupak ažuriranja software-a je vrlo jednostavan i nama je trajao oko 15 minuta (ovisi o pristupnoj brzini Internet veze). Nije moguće ažurirati software preko samog mobilnog uređaja, nego je potrebno preko PC-a sa Sony mobile stranice ( Ovdje) preuzeti PC Companion software za ažuriranje uređaja, te ga instalirati i nakon uspješne instalacije spojiti mobilni uređaj USB kabelom sa računalom te pokrenuti program. Nama se tijekom instalacije u ovom koraku PC Companion sam ažurirao, pa kada je uređaj konačno upaljen te spojen sa računalom, i program je ažuriran na zadnju inačicu software-a. Potom je potrebno pokrenuti Support Zone aplikaciju u PC Companion-u i slijediti daljnje upute na ekranu. Moramo napomenuti da tijekom cijelog postupka ažuriranja software-a ne odspajate uređaj sa računala, tj. preporučamo da ga je najbolje ne dirati dok se cijeli proces sam ne završi, iako Sony kaže da će osobna podešenja i podaci biti sačuvani tokom instalacije. Iako je i nama na testu sve prošlo bez problema i podaci su zaista ostali sačuvani, ipak preporučamo Vam da obavezno napravite backup prije ažuriranja (Svimobiteli.hr nisu odgovornu za nikakvu nastalu štetu ili gubitak podataka, ovo je samo kratki vodič i naše osobno iskustvo). Nakon automatskog preuzimanja i instaliranja na mobilni uređaj, proces je završen te odspojite uređaj sa računala i upalite ga, te pričekajte nekoliko trenutaka do prvog pokretanja sustava (nama na testu oko 1-2 minute).

 

Slika 6076

 
DIZAJN&ZASLON

Xperia Arc S je potpuno fizički identična kao Xperia Arc, te se nigdje na vanjskoj strani kućišta ne može prepoznati da se radi o poboljšanoj S verziji. Mase od samo 119 g i vrlo skladnih dimenzija (125 x 63 x 8.7 mm) tj., izrazito tanke debljine kućišta, čini je vrlo praktičnom pri svakodnevnoj uporabi. Tu je i odmah prepoznatljivi 'Arc' zaobljeni stražnji poklopac kućišta koji bi po našem mišljenju mogao biti nešto kvalitetnije izrađen (npr. veće debljine), a tijekom fotografiranja s uređajem, kada je položen horizontalno ili vertikalno, zaobljena stražnja strana olakšava klizanje cijelog uređaja iz ruku, na što treba dodatno pripaziti.

 

Slika 6077


Sa gornje strane uređaja se nalaze tipke za paljenje, gašenje i zaključavanje i micro-HDMI utor (kabel ne dolazi sa uređajem) koji je jedini zaštićen kromiranim plastičnim poklopcem. Na lijevoj strani je samo standardni 3.5 mm audio utor (slušalice dolaze sa uređajem), dok su na desnoj strani tipka za kameru, tipka za  reguliranje (pojačavanje i stišavanje) glasnoće, micro-USB utor i LED lampica koja se uopće ne vidi sa prednje strane uređaja kada stignu razne obavijesti te je time gotovo beskorisna, osim ako konstatno imamo pogled na uređaj samo sa njegove strane. Vodeći se tim nedostatkom, tijekom testiranja stalno smo koristili besplatnu 'screen saver' aplikaciju NoLED sa Play Store-a koja na zaslonu prikazuje sve ikone pristiglih obavijesti dok je uređaj zaključan.

 

Slika 6078


Što se tiče svih navedenih tipki na uređaju, kvalitetne su i savršeno se stapaju sa potpuno kromiranim rubom koji dominira cijelim uređajem, ali su također dosta malih dimenzija. To se posebice odnosi na tipku za kameru koja je jednostavno premala i time otežava fotografiranje uređajem.

Na zaobljenoj stražnjoj strani uređaja smještena je kamera i LED flash te zvučnik koji se na ravnoj i tvrdoj podlozi dobro čuje zbog zaobljenog stražnjeg dijela, dok se na mekšoj podlozi lako priguši. Zvučnik je tako zaista glasan i reproducira visoke i niske tonove sa visokom kvalitetom zvuka, a posebno u kombinaciji sa 'xLOUD' tehnologijom. Tu je i drugi 'noise-canceling' mikrofon za dodatno isticanje govora i smanjenje ambijentalne buke koji sa glavnim mikrofonom na donjoj strani rezultira čistim i razumljivim govorom.

Na prednjoj strani je dobro reagirajući senzor za blizinu koji tijekom razgovora gasi zaslon, zvučnik za pozive koji je također na visokoj razini i tri glavne fizičke tipke (back, home i menu), kvalitetne i lijepog dizajna, a između kojih su dve sitne bijele LED lampice koje se u mraku lijepo ističu.
 
Jedna od glavnih prednosti ovog uređaja je veliki 4.2' kapacitativni LED-backlit LCD zaslon, rezolucije 480x854 piksela, gustoće 233 piksela po inču sa Sony Mobile BRAVIA Engine tehnologijom. Zaslon je zaštićen mineralnim staklom koje prekriva rubove samog LCD-a te je otporno na udarce i ogrebotine. Kontrast, boje i svjetlina zaslona su zaista impresivni, dok je pregled slika, videa i teksta vrlo visoke kvalitete, te je podržan multi-touch do maksimalno 4 točke istovremeno. Na danjem svjetlu, i u uvjetima smanjene svijetlosti prikaz na zaslonu je savršene jasnoće, te uopće nema potrebe za pojačavanjem postavki svjetline zaslona (brightnes). Male zamjerke u vezi zaslona su da se pod većim kutem gledanja gube boje ali kontrast ostaje svejednako dobar, te činjenica da uređaj nema 'auto-brightnes' što bi dodatno poboljšalo korištenje samog zaslona u  različitim intenzitetima svijetlosti.

OS & PERFORMANCE UREĐAJA

Uređaj nam je došao sa Androidom 2.3.3 (Gingerbread) te smo ga ranije opisanim postupkom nadogradili na Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich), jer nas je zanimalo koliko novi ICS brzo radi i koje novitete je donio. Prilikom pokretanja uređaja, na zasonu više ne piše 'Sony Ericsson' već samo 'Sony'. I dalje su tu maksimalno pet homescreen-ova sa standardne četiri ikone shortcuta, koje su u novoj verziji transparentnije te se mogu mijenjati po željama korisnika. Tu su i dalje standardne i izmjenjive live-pozadinske slike i teme, a po novom veličina samih widgeta se može mijenjati, što ponovno ovisi o željama korisnika, a što dobro dođe za oslobađanje dodatnih mjesta na homescreen-u. Poboljšan je i cijelokupan pregled svih homescreen-ova odjednom, kojem se pristupa 'štipanjem' sa dva prsta prema unutra te se trešnjom uređaja ikone nasumično razbacuju po ekranu. Odabirom određene ikone, otvara se i njen pripadajući homescreen, te je to vrlo brz način pristupanja widgetima. Meni za dodavanje widgeta je poboljšan, fluidan i pregledan te je maksimalno olakšano dodavanje widgeta na homescreen. Promijenjena je i kombinacija tipki za slikanje trenutnog stanja zaslona (screenshot),  te se to sada postiže istodobnim pritiskom na tipke za zaključavanje uređaja i tipke za smanjivanje glasnoće (volume down).

 

Slika 6079


Također, i traka za obavijesti (notification bar) je dizajnerski privlačnije uređena. Velika prednost je to što dok je uređaj zaključan se mogu lako pregledati  obavijesti pristigle na traku, a laganim pomicanjem u lijevu ili desnu stranu se obavijesti mogu maknuti (swipe) sa trake. Na samom vrhu trake za obavijesti je shortcut za pristup postavkama uređaja ali još uvijek, po našem mišljenju, nedostaje shortcut sa brzim postavkama (Bluetooth, WiFi, GPS, itd.).

Tu je i osvježen meni koji duljim pritiskom na 'home' tipku otvara listu trenutno otvorenih aplikacija (multitasking) koji omogućuje jednostavni prelazak iz aplikacije u aplikaciju. Na listi otvorenih aplikacija vidljiv je i prikaz stanja svake pojedine i trenutno otvorene aplikacije. Sve tako otvorene aplikacije se jednostavno i lako zatvaraju, pomicanjem lijevo ili desno, slično kao i na traci za obavijesti, što smatramo vrlo simpatičnim rješenjem.

 

Slika 6080


Dok je uređaj zaključan, dodan je i brz pristup kameri, odmah do ikone za otključavanje (slično rješenje kao i na iPhone-u) te se kamera tako brzo aktivira i odmah je spremna za korištenje. U takvom, zaključanom stanju se može pristupiti traci za obavijesti, kako smo već i naveli, što omogućuje brz pregled svih propuštenih notifikacija. Kada je aktivan Media Player, dostupan je također na zaključanom zaslonu.

 

Slika 6081


Dostupan je i unaprijeđen 'Facebook inside Xperia' koji je integriran u cijeli uređaj pa su Facebook podaci (statusi, albumi, osobni podaci korisnika) vidljivi u kontaktima i u galeriji uređaja. Omogućeno je i novo dijeljenje aplikacija i igara direktno preko homescreen-a povlačenjem aplikacija i igara na vrh zaslona. Pregled svih aplikacija od korisnika i Facebook kontakata vidljivi su na ugrađenoj 'Games&apps' aplikaciji. Unatoč svim naprednim Facebook mogućnostima, nismo dobivali nikakve 'push' obavijesti niti obavijesti o pristiglim porukama na Facebook-u. Vjerujemo i nadamo se da će u idućim ažuriranjima to biti ispravljeno. Kao usporedbu navodimo, da su preko službene Twitter aplikacije sve  'push' obavijesti dolazile pravodobno.

Već od prije poznat Sony-ev Timescape koji omogućuje pregled servisa (Facebook, Forsquare, Twitter, listu propuštenih poziva i poruka) na jednom mjestu, sada radi stabilnije i brže, te dodatno preko widgeta pojednostavljuje pregled svih propuštenih obavijesti sa pripadajućom pozadinskom slikom kontakta. No, interval osvježavanja obavijesti nije moguće dodatno postaviti (npr. u minutama) nego postoje samo opcije 'automatski' i 'ručno'.

 

Slika 6082


Ugrađeni Internet preglednik je jednostavan za korištenje i brz, a pregledavanje svih sadržaja je lako pregledno zbog velikog zaslona, pa smo ga na testiranju vrlo rado i često koristili. Rad sa tabovima također funkcionira na principu kao i kod alatne trake i trenutno aktivnih aplikacija, tako da se samo jednostavnim pomakom u bilo koju stranu otvoreni tabovi zatvaraju, što vrlo ubrzava rad sa više Internet stranica odjednom. Ne podržava Flash, pa ga je potrebno naknadno skinuti sa Play Store-a.

 

Slika 6083

 

U glavnim sistemskim postavkama uređaja se preko detaljnog grafa može pratiti sav potrošeni podatkovni promet u zadanom vremenu, te je moguće posebno postaviti upozorenje kada je postignut određeni iznos i/ili maksimalni dopušteni iznos, koji kada se jednom dostigne, automatski gasi cijeli podatkovni promet na uređaju. Vrlo dobra opcija za sve korisnike sa mjesečno limitiranim podatkovnim prometom.

 

Slika 6084


Na Ice Cream Sandwich-u je dodan u kontaktima i dugo očekivani 'Smart Dial' koji u realnom vremenu pretražuje i filtrira po broju ili po imenu/prezimenu željeni kontakt. Ali, i dalje kao kod većine Xperija malo se duže otvara aplikacija 'phone'. Na virtualnoj tipkovnici na zaslonu dodana je podrška za 'swype' i 'Google voice typing', koju moramo pohvaliti posebno u 'landscape' načinu pisanja, jer je pisanje na velikom zaslonu Arc S-a poseban doživljaj. Ugrađeni OfficeSuite omogućuje dobar pregled svih dokumenata (Word, Excel, Power Point, Pdf), ali potrebno je kupiti Professional verziju ako se dokumenti žele modificirati ili kreirati novi. Slično vrijedi i za ugrađeni 'Wisepilot for Xperia' koji nudi solidnu navigaciju, ali dostupna je samo 'trial' verzija koja ističe nakon mjesec dana.

 

Slika 6085

 
Unutarnja memorija uređaja je kapaciteta 1 Gb, ali je korisniku dostupno 420 Mb. Sa uređajem dolazi microSD kartica od 8 Gb, koja je smještena ispod stražnjeg poklopca. Nemoguće je doći do nje prije nego li se izvadi baterija. Radna memorija iznosi 512 Mb. Kod S modela povećana je i brzina download-a na 3G-u sa 7.2 Mbps (HDSPA) na 14.4 Mbps (HDSPA). Jedna od glavnih prednosti Xperie Arc S je njena povećana snaga istog Scorpion procesora za 400 Mhz u odnosu na prethodnika Arc. Snaga jedno-jezgrenog procesora iznosi 1400 Mhz, te je impresivno koliko jedno-jezgreni procesor dobro radi u kombinaciji sa zadnjom verzijom Androida (ICS) u vremenu dominacije modela s više-jezegrenim procesorima, osobito ako uzmemo u obzir da se ovdje radi ipak o nešto starijem modelu uređaja. Ono što je ostalo isto kod Arc S kao i kod modela Arc je grafički procesor Adreno 205, dok je čipset neznatno promijenjen na Qualcomm MSM8255T Snapdragon.

KAMERA

Xperia Arc S ima 8 Mpix kameru sa Exmor R senzorom za poboljšanu kvalitetu fotografija pri uvjetima smanjene svjetlosti, širokokutnom lećom od 28mm, otvor blende F2.4, autofokusom i jednostrukim LED flash-om, maksimalne rezolucije 3264x2448 piksela u 4:3 formatu, odnosno 3264x1836 piksela u 16:9 formatu. Na modelu S dodana je i mogućnost snimanja '3D Sweep' panorame koju je kasnije moguće pregledati na 3D TV prijamnicima, no nažalost na testu to nismo uspjeli isprobati. Panoramu smo tako uspjeli pregledati samo na uređaju, te tamo panorama djeluje vrlo detaljno i kvalitetno, pa slijedom toga očekujemo još bolju kvalitetu na 3D TV-u. Na ICS-u je poboljšano cijelo sučelje kamere, koje korisniku nudi mnoštvo opcija prilikom snimanja fotografija. Na danjem svijetlu oštrina i boja su iznimno zadovoljavajuće, dok su po uvjetima smanjene svijetlosti zadovoljavajuće kvalitete. LED flash je dobar, čak i dok se željeni objekt snima i sa srednje udaljenosti. Neke od prednosti kamere su automatsko prepoznavanje scene, stabilizator slike, više modova fokusiranja, face&smile detection i mogućnost snimanja '2D Sweep' panorame u bilo kojem smjeru. Glavni nedostatci kamere bili bi pomanjkanje Xenon flasha i činjenica da bi noćni mod snimanja, s obzirom na Exmor R senzor, mogao i morao biti bolji, te nedostatak sekundarne kamere.

 

Slika 6086


Kad već pričamo o kameri, moramo spomenuti i snimanje videa u HD rezoluciji pri 30fps, sa kontinuiranim autofokusom, stabilizacijom videa i sa upaljenim LED flash-om. Po našem iskustvu pri testiranju ove Xperie, primjetili smo da je kvaliteta videa stvarno dobra, a zvuk čist i glasan, dok bi autofokus mogao biti i bolji pri zumiranju i mijenjanju fokusa sa većih na manje udaljenosti. No ipak, cijelokupne mogućnosti kamere su iznadprosječne, s obzirom na nedostatke.

 

Slika 6087


BATERIJA

Kapaciteta je 1500 mAh, vrste Li-Po (litij-polimer), model BA750,  smještena je ispod stražnjeg poklopca i prednost je što se može lako izvaditi. Na našem testu pokazala se veoma izdržljivom i pouzdanom, a tu je i ona ne tako dobro vidljiva LED-lampica od barem male koristi jer pokazuje stanje punjena u 3 boje (crvena do 14%, žuta do 89%, zelena do 100%). Kod intenzivnog dnevnog opterećenjem, sa uključenim 3G-om, te sa upaljenim gotovo svim aplikacijama, uključenim 'Live wallpaperima', korištenjem kamere, glasovnih poziva, svjetlinom zaslona podešenom na 50 %, upaljenim WiFi-jem i GPS-om baterija bez probleme izdrži oko pola dana, što nas je pri početku samog testiranja uređaja jako ugodno iznenadilo. Nakon par dana dok smo se malo navikli na sam uređaj, smo testirali normalnu dnevnu uporabu sa upaljenim 3G-om, mail-om, svjetlina zaslona 35-40% što i smo ranije spomenuli je dovoljna, pokrenutim raznim aplikacijama (Facebook, Twitter, Foursquare, Whatsapp, Google Latitude, Gtalk, noLED, Timescape..), slikali smo tu i tamo koju fotografiju, obavili 10-tak govornih poziva i poslali par sms-ova, baterija je s lakoćom izdržala cijeli dan. Potrebno je još samo dodatno uzeti u obzir da je baterija istog kapaciteta kao i u 'običnom' Arc-u, no procesor u Arc S-u radi sa 40% više snage i to na popularnom ICS-u bez ikakvih poteškoća, a baterija i dalje drži jako dugo što je za svaku pohvalu 'današnjem' Sony-u.

 

Slika 6088


ZAKLJUČAK

Na kraju ove recenzije, došlo je vrijeme da podvučemo crtu. Xperia Arc S je još jedan vrlo dobar Sony 'Ericsson-ov' uređaj. Dominantna nova verzija Androida, već sada čuveni Ice Cream Sandwich, čini korištenje ove Xperie pravim užitkom. Posebno fascinira lakoća rada, ipak samo jedno-jezgrenog procesora, koji skladno djeluje u simbiozi sa ICS-om, bez i najmanjeg napora. Od glavnih prednosti ovdje su još i natprosječni vijek trajanja baterije, unikatan i vrlo privlačan dizajn koji prati trendove u svijetu mobilnih uređaja, izvrstan veliki zaslon koji koristi Sony Mobile BRAVIA Engine tehnologiju, te nadprosječno dobra kamera puna korisnih opcija uz pomoću koje je moguće izraditi vrlo kvalitetne fotografije. Pokraj ovih sjajnih karakteristika, nedostatci Xperie Arc S kao što su nepraktično postavljena lampica za obavijesti, manjak interne memorije, lošija kvaliteta fotografija u uvjetima smanjene svjetlosti, trenutni nedolazak 'push' obavijesti za Facebook i nedostatak sekundarne kamere, iako ih neupitno ima, ipak padaju u drugi plan. Na kraju, dojma smo da će Xperia Arc S zadovoljiti potrebe većine korisnika, koji će za relativno malo novaca (oko 2800 kn) dobiti jako specifikacijski dobar i dizajnerski kvalitetno osmišljen mobilni uređaj.

 

*Uređaj ustupio SonyXperiaHR

 

-M.B.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Snažan jedno-jezgreni procesor, 8 Mpix kamera, dizajn, odlična baterija
Nema sekundarnu kameru, mala interna memorija, LED-lampica neuočljiva

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
Simply
10:28
12. lipanj 2012.

Odlična recenzija jako dobrog uređaja, za svaku pohvalu... :)