18.07.2012.

Sony Xperia S

SmartPhone

Sony Xperia S (LT26i) je Sony-ev prvi dual-core i Android smartphone nakon što je prestala suradnja Sony-a i Ericssona (SonyEricsson) početkom 2012. godine. Predstavljena je na CES-u (Consumer Electronics Show-u) 2012. u Las Vegasu kao prva i najbolja Xperia iz nove Sony-eve NXT serije.

Uređaj dolazi sa predinstaliranim Android 2.3.7 Gingerbread OS-om, no tijekom testiranja ažurirali smo softver uređaja na Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, te ćemo u ovoj recenziji opisati što je sve novo došlo s ICS-om.

O samom postupku ažuriranja možete pročitati više kod recenzije Arc S uređaja, gdje smo detaljno opisali cijeli proces ažuriranja.

 
 
 

 
Slika 6654   Slika 6655
 

DIZAJN&ZASLON

Cijelu Sony-evu NXT seriju (Xperia S&P&U) prati jednostavan i minimalistički dizajn koji malo podsjeća na Xperiu X10, ali ima puno oštrije rubove i simplificiranu ravnu prednju stranu gdje je zaslon jako dobro ukomponiran sa crnom pozadinom, te je prednja strana skoro potpuno prekrivena staklom. Kućište je cijelo od plastike, ali svejedno djeluje čvrsto i kvalitetno. Uređaj je malo većih dimenzija (128.0 x 64.0 x 10.6 mm) ali jako dobro leži u ruci i nema onog osjećaja da će lako iskliznuti iz ruku, posebice radi toga što mu je stražnja strana blago zaobljena i nije pretanak.

 
Slika 6656
 

Na gornjoj strani uređaja nalazi se standardni 3.5 mm audio utor (slušalice dolaze sa uređajem) i tipka za paljenje/gašenje koju je nekad teško dohvatiti, ako se uređaj koristi samo jednom rukom. S lijeve strane je smješten micro-USB utor koji je zaštićen poklopcem što pohvaljujemo, dok se s desne strane nalazi micro-HDMI utor (kabel ne dolazi sa uređajem) koji je također zaštićen poklopcem, te tipka za reguliranje (pojačavanje i stišavanje) glasnoće. Sa iste strane nalazi se i tipka za kameru koja je dobrih dimenzija i omogućuje lako fotografiranje. Na donjoj strani je smješten samo primarni mikrofon i prozorčić za trakicu. Na lagano zaobljenoj stražnjoj strani je poklopac koji bi mogao biti i kvalitetnije i bolje napravljen, jer kad se uređaj drži u jednoj ruci, poklopac kao da nikad ne 'klikne' do kraja. Ispod njega se stavlja samo micro-SIM kartica. S te strane, također je smještena i primarna 12 Mpix kamera, LED flash, drugi 'noise-canceling' mikrofon (on/off opcija u postavkama uređaja) za dodatno isticanje govora i smanjenje ambijentalne buke, te zvučnik koji je prilično glasan zahvaljujući xLOUD tehnologiji, ali se zna zagušiti na mekim podlogama. S prednje strane se nalazi dobro pozicionirana LED lampica, senzor za blizinu koji tijekom razgovora gasi zaslon, senzor za svijetlo za kojeg nema opcija u postavkama uređaja, radi čega jako slabo regulira svjetlinu zaslona. Tu je još i kvalitetni zvučnik za pozive i sekundarna 1.3 Mpix kamera.

 
Slika 6657   Slika 6658   Slika 6659
 

Ispod zaslona su tri kapacitativne tipke (back, home, menu) koje lošije reagiraju na dodir, ne vide se u mraku i potrebno se priviknuti na njihovu uporabu, posebno zato što se ikone za tipke nalaze na prozirnoj, svijetlećoj traci, dok se same tipke nalaze iznad njih. Što se trake tiče, u njoj je smještena antena i uistinu pridonosi samom unikatnom dizajnu cijelog uređaja i NXT serije, ali svijetli samo kada se pritisnu tipke i kod dolaznog poziva, a same tipke dovoljno ne osvjetljava. Nažalost, traka ne svijetli kod propuštenih obavijesti niti ne postoji ugrađena aplikacija kojom je moguće odabrati opcije trake, ali Sony preporuča neslužbenu aplikaciju 'Illumination Bar Notification' koju je moguće besplatno skinuti s Play Store-a. Aplikacija se često ažurira i u svakoj slijedećoj verziji postaje sve bolja, no za sada samo omogućuje da traka svijetli kod propuštenih poziva/poruka, te da je i upaljena kada je upaljen i zaslon.

 
Slika 6660   Slika 6661   Slika 6662
 

Jedna od glavnih značajki Xperije S je 4.3' kapacitativni TFT-LCD zaslon, HD (1280x720) rezolucije i sa Sony-evom Mobile BRAVIA Engine tehnologijom za bolju oštrinu i boju kod gledanja fotografija i filmova. HD rezolucija u kombinaciji s tako velikim zaslonom daje impresivnu gustoću piksela od 342 ppi-a, što uređaj smješta u sam vrh po gustoći piksela. Dubina boja, oštrina i svjetlina zaslona su zaista perfektni, stoga je to definitivno jedan od najboljih zaslona koje smo do sada imali prilike testirati. Čak je i prikaz crne boje dovoljno dobar za LCD zaslon. Pod većim kutem gledanja boje se i dalje malo gube, ali puno manje nego je to bio slučaj kod Xperije Arc S. Pri direktnom sunčevom svijetlu čitljivost, prikaz boja i svijetlina zaslona i dalje ostaju odlični. No, kako smo već i ranije napisali, zbog nedovoljne prilagodbe automatskog senzora za svijetlo, često smo morali pojačavati/smanjivati željenu svijetlinu zaslona ručno. Također, nakon ažuriranja softvera na Android Ice Cream Sandwich, nije dodana opcija za postavke senzora, niti je automatsko postavljanje svijetline poboljšano. Zaslon točno i brzo reagira na dodir, a podržan je i multi-touch do maksimalno 10 točaka istovremeno, što je zaista mnogo. Tako izniman zaslon dobro je zaštićen, jer se nalazi iza mineralnog stakla koje prekriva gotovo cijelu prednju stranu uređaja, te je je otporno na udarce i ogrebotine.

 
Slika 6663   Slika 6664
 

OS & PERFORMANCE UREĐAJA

Kako smo već na početku same recenzije napisali, tvornički je na uređaj predinstaliran Android 2.3.7 Gingerbread OS sa Sony-evim jednostavnim i 'najčišćim' UX sučeljem. Na testu nam je već nakon par dana došao update (build number 6.1.A.0.452), za dugo očekivani Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, koji su svi korisnici, pa tako i mi čekali još od samog izlaska uređaja. U narednom tekstu objasnit ćemo u najkraćim crtama nove značajke koje nam donosi ICS.

 
Slika 6665
 

Na uređaju su i dalje standardnih pet homescreen-ova, između kojih se lako i brzo kreće, nema zastajkivanja, te je 'štipanjem' prema unutra na bilo kojem homescreenu i dalje moguć brz i jednostavan pregled svih homescreen- ova. Dodan je i novi način dodavanja widgeta i tema preko meni-a na vrhu, nakon dugog pritiska na bilo koji homescreen. Ali, pri prvom pristupu meni-u za dodavanje widgeta, cijeli meni se znatno usporio, negoli je to bio slučaj na Gingerbread-u.

 
Slika 6666   Slika 6667   Slika 6668
 

Poboljšan je i lockscreen, gdje se umjesto ikone za reguliranje glasnoće, sada nalazi ikona za brzo pokretanje kamere, iako Xperijina kamera već ima ugrađenu funkciju 'Quick Launch', ali o tome nešto kasnije. Također, omogućen je direktan pristup pristiglim notifikacijama u traci za obavijesti, gdje je sada i ikona za pristup postavkama uređaja zajedno sa Media Player kontrolama, a i dalje je moguće pristupiti Media Player-u pomicanjem sistemskog sata na lockscreen-u u desno. Obavijesti iz trake je moguće jednostavnim pomicanjem lijevo ili desno maknuti sa trake. Kao novitet dodana je 'Face Unlock' opcija za otključavanje uređaja, koju smo testirali i zadovoljni smo njenim brzim radom, te prilikom dolaznog poziva moguće je poziv odbiti s predefiniranom porukom.

 
Slika 6669   Slika 6670   Slika 6671
 

Kao i na svakom ICS-u, tu je i osvježen meni koji duljim pritiskom na 'home' tipku otvara listu trenutno otvorenih aplikacija (multitasking). On omogućuje jednostavni prelazak iz aplikacije u aplikaciju, a na listi otvorenih aplikacija vidljiv je i prikaz stanja svake pojedine i trenutno otvorene aplikacije. Sve tako otvorene aplikacije se jednostavno i lako zatvaraju, pomicanjem lijevo ili desno, što je isti princip kao i na traci za obavijesti.

 
Slika 6672
 

'Facebook inside Xperia' koji je integriran u cijeli uređaj je ostao nepromijenjen. Facebook podaci (statusi, albumi, osobni podaci korisnika) su tako i dalje vidljivi u kontaktima i u galeriji uređaja. Omogućeno je i dijeljenje aplikacija i igara direktno preko homescreen-a povlačenjem aplikacija i igara na vrh zaslona. Pregled svih aplikacija od korisnika i Facebook kontakata vidljivi su na ugrađenoj 'Games&apps' aplikaciji. No, za dobivanje push obavijesti potrebno ih je aktivirati u opcijama od službene Facebook aplikacije.

Sony-ev Timescape omogućuje pregled svih servisa (Facebook, Forsquare, Twitter, Youtube, Gmail, Picasa, listu propuštenih poziva, fotografija i poruka) na jednom mjestu. Radi stabilno i brzo, te preko svojih widgeta pojednostavljuje pregled propuštenih obavijesti sa pripadajućom pozadinskom slikom kontakta. No, interval osvježavanja obavijesti i dalje nije moguće dodatno postaviti (npr. u minutama i satima) nego su ostale opcije 'automatski' i 'ručno'.

Jedna od najvećih novosti koja dolazi s ICS-om, je fantastična nova 'Album' aplikacija za pregled fotografija, koja zamjenjuje 'Gallery' aplikaciju s Gingerbread-a. Pregled fotografija je zaista brz, te je moguće na jednostavan način postupno zumirati na svaku pojedinačnu fotografiju iz cijele liste svih fotografija, i to bez ikakvog trzaja. Fotografije je moguće i pregledavati po albumima, a tu je i poseban brzi 'Map' pregled koji na karti, pa čak i na 3D pregledu cijele Zemlje, pokazuje sve geotagirane fotografije. Posljednja 'Online' opcija pregleda fotografija su svi online albumi sa npr. Facebook-a ili Picase. Xperiji S je stvarno bila potrebna takva odlična i brza aplikacija za pregled fotografija jer ipak je to uređaj koji ima i nadprosječnu kameru pa i zaslužuje tako dobru aplikaciju, ali o kameri nešto kasnije.

 
Slika 6673   Slika 6674   Slika 6675
 

Nova 'Walkman' aplikacija zamjenjuje postojeću 'Music Player' aplikaciju. Ima puno raznih opcija poput: like-anja bilo koje pjesme, solidnog equlizera, tri opcije za surround zvuk uz korištenje slušalica, DLNA podrška, download slika i detalja za svaku pjesmu i dr. Izgled je malo osvježen, te je dodana 'Visualiser' opcija gdje je se pokreću razne animacije koje u HD rezoluciji izgledaju prekrasno, a reagiraju na različite tonove.

 
Slika 6676   Slika 6677
Slika 6678
 

Web preglednik je kao i kod većine Xperia jednostavan, pregledan i brz. Sve stranice se pregledavaju lako i gotovo nikad ne trzaju. Posebno, ako se aktivira fullscreen opcija, koja u kombinaciji s velikim 4.3' HD zaslonom i dobrim smart zoom-om čini Xperiu S odličnim uređajem za snalaženje u Internet sadržaju. Tu je i ICS rad sa tabovima koji funkcioniraju isto kao i kod alatne trake i trenutno aktivnih aplikacija. Jednostavnim se pomakom u bilo koju stranu otvoreni tabovi zatvaraju, što olakšava rad sa više otvorenih Internet stranica odjednom. Ugrađena je i potpuna podrška za HTML5 i Flash, te uređaj jako dobro otvara sav Flash sadržaj s kojim većina uređaja ima problema.

 
Slika 6679
Slika 6680   Slika 6681
 

Od ostalih aplikacija tu je i poboljšana 'Backup & restore' aplikacija u kojoj je moguće posebno odabrati željeni sadržaj koji se želi sačuvati. 'My movies' omogućuje laki pregled svih spremljenih videa, a dodane su i opcije prilikom gledanja video sadržaja. Nova je i 'Notes' aplikacija za izradu osobnih bilješki, a može se i sinkronizirati s Evernote računom. 'Power saver' aplikacija je vrlo korisna za uštedu baterije, ima dosta opcija, a u ICS-u je dobila i svoj widget. Xperija S ima PlayStation certifikat, te je omogućeno skidanje mnogih igara s Sony-evog 'PlayNow-a'.

 
Slika 6682   Slika 6683   Slika 6684
 

Uređaj ima unutarnju memoriju kapaciteta 32 Gb, od toga je primarnih 1.9 Gb dostupno za aplikacije, a ostatak od 25 Gb za pohranu ostalih datoteka. Nema nikakav utor za memorijske kartice, tako da je korisnik ograničen samo na internu memoriju, koje po našem mišljenu ima sasvim dovoljno. Xperiji S snagu daje 1.5 GHz dvo-jezgreni Scorpion procesor, Qualcomm MSM8260 chipset i Adreno 220 grafički procesor. Veličina radne memorije je 1 Gb. Uređaj ima NFC podršku za Sony Smart Tag-ove s kojim dolazi i ugrađena aplikacija u kojoj se mogu postavljati različiti profili ovisno o aktiviranom tag-u. Nažalost, Smart Tag-ovi nisu došli s uređajem, no svejedno smo ga isprobali s Nokijinim NFC tag-om i drugom Xperiom S. Performanse uređaja su na visokom nivou, kretanje po menu-ima i svakidašnji rad s bilo kakvim aplikacijama ne predstavlja trenutno najjačoj Xperiji iz NXT serije nikakav napor, iako nema četvero-jezgreni procesor poput konkurencije. Mala mana je što se uređaj dosta zagrijavao pri velikoj uporabi procesora i tokom glasovnih poziva, pogotovo na Gingerbread-u, a u ICS-u je to smanjeno, ali tek za nijansu.

 
Slika 6685   Slika 6686   Slika 6687
 

KAMERA

Glavni adut Xperije S, osim prekrasnog HD zaslona je primarna 12.1 Mpix kamera sa Exmor R senzorom za bolju kvalitetu fotografija pri uvjetima smanjene svjetlosti, otvorom blende F2.4, autofokusom i jednostrukim LED flash-om. Maksimalna rezolucija fotografija u 4:3 formatu je 4000x3000, a u 16:9 formatu 4000x2250 piksela. Digitalni zoom ide čak i do 16x, no ne bismo preporučili prečesto korištenje istoga, jer fotografije jako brzo postaju zrnaste.

 
Slika 6688   Slika 6689   Slika 6690
 

Kamera nudi dva glavna načina fotografiranja: 'auto scene recognition' i 'normal'. Fotografiranje s potpunim automatskim postavkama i uključenim 'Smile & Face' detekcijama je odlično, no nekada uređaj zna sam krivo prepoznati scenu pa fotografije neće dobro ispasti, pa preporučamo korištenje ručnih postavki. Opcija u 'normal' načinu fotografiranja ima zaista mnogo, i moguće ih je prilagoditi gotovo svakoj sceni, a neke od važnijih su: postavke fokusa (single, multi, prepoznavanje lica, beskonačno, touch fokus), ISO postavke (automatski način, 100, 200, 400, 800), postavke mjerenja svjetla (centar, prosjek, u točki), te način okidanja slike (on-screen tipka, dodir na zaslon, fizička tipka). Autofokus se jako dobro, konstantno i brzo prilagođava raznim udaljenostima od objekata, a stabilizacija slike je na visokom nivou. Jedina je zamjerka što ovakav uređaj nema HDR opciju kao neki konkurentni modeli.

 
Slika 6691   Slika 6692   Slika 6693
 

Xperia dolazi sa već viđenim panorama funkcijama: '3D Sweep', 'Sweep Multi Angle' i običnom 'Sweep Panoramom'. 3D panoramu nismo mogli isprobati na 3D tv-u, kao ni na Arc S-u. 'Multi Angle' panorame daju 3D efekt fotografijama i malo se treba više potruditi da dobro ispadnu, te ih je najbolje pregledati direktno preko samog uređaja. 'Sweep Panoramom' je omogućeno brzo i jednostavno fotografiranje u bilo kojem smjeru, a slike su jako dobro spojene u cjelinu. Nažalost, ni sa ICS-om i dalje nisu dodane neke opcije u ovom načinu rada, tu je ostala samo opcija uključivanja LED lampice.

 
Slika 6694  

Slika 6695
 

Tu je i nova 'Quick launch' funkcija, koja aktivira kameru, te brzo uslika fotografiju dok je uređaj zaključan, a s ICS-om je sada moguće i samo aktivirati kameru preko locksreen-a tako da je to sada možda malo suvišno, ali nikad dosta opcija. Također, tri su načina rada 'Quick launch' funkcije: aktiviranje kamere&slikanje, samo aktiviranje, te potpuno isključivanje opcije. Funkciju smo isprobali, pri dobrom svijetlu kamera se zaista brzo aktivira i uhvati fotografiju, a pri smanjenim uvjetima svjetlosti nešto sporije.

 
Slika 6696
 

Xperia S omogućuje snimanje video zapisa u Full HD rezoluciji (1920x1080) pri 30 fps-a, sa kontinuiranim autofokusom, mogućnošću zumiranja tokom snimanja, stabilizacijom videa i uključenim LED flash-om za vrijeme snimanja videa. Kvaliteta, boje i oštrina kod snimljenih videa je odlična, čak i pri uvjetima smanjenje svjetlosti sa upaljenim samo LED flash-om. No, iako je stabilizacija video zapisa bila uključena i trudili smo se mirno držati uređaj prilikom snimanja, video je na kraju ispao veoma 'trzav' što nam se i nije previše svidjelo. Također, fokus se znao malo gubiti kod snimanja nešto bližih dobro osvjetljenih objekata sa izraženim žarkim bojama, a šteta je što ovakav uređaj nema mogućnost fotografiranja za vrijeme snimanja video zapisa.

Sekundarna kamera od 1.3 Mpix omogućuje snimanje video zapisa u HD rezoluciji (1280x720) pri 30 fps-a, te snimanje fotografija u rezoluciji 1280x1024 u 4:3 ili 1280x720 16:9 formatu. Čak i ona nudi dosta opcija kod snimanja video zapisa (odabir rezolucije, timer opcija, geotagiranje, način okidanja) i slikanja fotografija (odabir formata, timer opcija, detekcija osmijeha, geotagiranje, način okidanja) s obzirom da se ipak radi samo o sekundarnoj kameri s tako malim brojem piksela. Slike snimljene sekundarnom kamerom su nadprosječne, i bolje od svih ostalih koje smo testirali do sada, a kvaliteta video zapisa u HD-u je na nivou kao kod videa uređaja koju su snimljeni primarnom kamerom, dakle veliki plus i sekundarnoj kameri.

 
Slika 6697
 

Na kraju smo testirali Xperijinu 12 Mpix kameru usporedno sa Nokijinom N8 12 Mpix kamerom, da dobijemo malo bolji uvid u kvalitetu fotografija. Testirali smo sa potpuno automatskim postavkama u maksimalnoj rezoluciji na oba uređaja. Kako se vidi iz priloženih fotografija, na Xperiji fotografije izgledaju malo oštrije na udaljenim objektima, sa nešto izraženijim bojama i naglašenijim kontrastom, ali kod vrlo svijetlih scena zna izgubiti fokus. Na N8 su fotografije malo previše općenito osvjetljene i nešto više zamućenije, ali je bolji fokus na blizini. Nama se sviđa koliko Xperija konkurira već proslavljenoj N8, a krajnji rezultat i dojmove ostavljamo Vama na prosudbu.

 
Slika 6698   Slika 6699   Slika 6700
Slika 6701   Slika 6702   Slika 6703
Slika 6704   Slika 6705   Slika 6706
 

BATERIJA

Xperia S ima internu bateriju ispod stražnjeg poklopca, koju nije moguće vaditi, unatoč tome što se stražnji poklopac može skinuti. Kapaciteta je 1750 mAh, vrste Li-ion, a LED lampica prikazuje stanje punjena u tri boje (crvena do 14%, žuta do 89%, zelena do 100%). Na testu, dok je uređaj radio na Gingerbread-u, vijek baterije je bio oko 14h, dok je bila aktivna sinkronizacija jednog mail računa, dva Twitter računa, Facebook profila i Facebook inside Xperia, te mnoge druge aplikacije, kao što su WhatsApp, Foursquare, Plume, Seesmic, Latitude, itd. Također, u 14-satni vijek baterije bilo je uključeno i korištenje web preglednika, korištenje kamere, nekoliko poziva i poruka. Slijedom toga, očekivali smo da će s nadogradnjom na ICS, vijek baterije biti produžen, što je stvarno i bio slučaj ali ipak ne u mjeri koju smo priželjkivali. Trajanje baterije je produženo sa oko 14 na otprilike 15h, što nas je, moramo priznati, malo razočaralo. Posebno moramo napomenuti da baterija tako malo traje, iako smo podesili svijetlinu zaslona na oko 30-40%, te tako ispada da je zaslon najveći potrošač energije na uređaju, a u korist potrošnje ide i senzor za svijetlo koji ne reagira dovoljno dobro. Kad podvučemo crtu, baterija je glavni nedostatak ovog uređaja.

 
Slika 6707
 

ZAKLJUČAK

Na kraju smo još jedne recenzije. Prvi Sony-ev uređaj nakon raskida suradnje sa Ericsson-om, zaista djeluje impresivno. Iako 'tek' dual-core, naspram invazije quad-core uređaja, Xperia S uspješno nadilazi taj 'nedostatak' ostalim odličnim kvalitetama koje nudi. Famozan 4.3' zaslon, u HD rezoluciji sa gustoćom piksela 342 po inču, daje neponovljivo iskustvo kod korištenja Xperije S, jedinstveno i minimalističko dizajnersko rješenje, odlična kamera koja snima iznimne fotografije i tako uspješno konkurira Nokijinim foto-mobilnom uređaju N8, te novi ICS, glavne su prednosti ove zvjerčice među pametnim telefonima. Nedostatci su tu, postoje i ne možemo ih izbjeći, pa tako moramo ponovno napomenuti kratak vijek baterije, nemogućnost vađenja iste, nezgodno smještena tipka za paljenje i gašenje uređaja, nemogućnost proširenja memorije, te zagrijavanje uređaja pri dužem i aktivnom korištenju. No, sve su to sitnice naspram svih onih velebnih mogućnosti koje Xperia S nudi. Možemo za kraj reći samo, topla preporuka!

Detaljne specifikacije uređaja pogledajte ovdje

*Uređaj ustupio SonyXperiaHR

-M.B.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Odličan HD zaslon, nadprosječna 12 Mpix kamera, jak 1.5 Ghz dvo-jezgreni procesor
Uređaj se jako zagrijava pri većem opterećenju, malo slabiji vijek trajanja baterije, neizmjenjiva baterija

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 19
pepe
03:53
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

pepe
03:53
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

pepe
03:53
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

pepe
03:53
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

pepe
03:51
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

pepe
03:51
21. kolovoz 2015.

roko jel znaš čitati uopće,jesi li išao u školu ikako?

Stranica:
1 2 3 4