06.07.2009.

Apple iPhone 3G S

Poslovni

Već imaš iPhone ili se samo pitaš u čemu je razlika između originala i 3G S? Pogledajmo što se promjenilo i je li se zapravo to i isplatilo. 

Ključne razlike: 

- Kamera sa automatskim izoštravanjem
 Skok sa 2 MP kamere na onu sa 3 MP baš i nije revolucionaran. Još uvijek nema bljeskalice. Ali barem automatsko izoštravanje slike ima interesantnu touch-to-focus mogućnost (iako smo to već prije vidjeli) gdje možete odabrati koji objekt želite izoštriti. 

- Kompas 
Drugi novitet koji ovaj model nosi je kompas – zgodno, ali već viđeno u Nokiji, Samsungu i drugim uređajima koje pokreće Android. No iPhone ima najduži popis inovativnih aplikacija. Čemu kompas ako imate GPS? Jer GPS može odrediti vaš smjer samo kada se krećete. Stojite mirno, i kompas će vam, poput Google Street Viewa, reći u što zapravo gledate.
 
- Video 
U Appleu su napokon otkrili snimanje video zapisa! Da, nije uopće ništa novog, a kamoli revolucionarnog, ali Apple je ipak uspio to malo zanimljivije odraditi, iako se radi samo o VGA rezoluciji. Kako? Ne brinući se previše o HD videu ili efektima i koncentrirajući se samo na jednostavnost – uređivanje videa je dječja igra, plus uploadanje videa na YouTube je prejednostavno.
 
- Glasovne naredbe 
iPhone sada podržava glasovne naredbe – znate ono kada kažete telefonu da napravi nešto, ili da nazove nekog (što prečesto završi zvanjem sasvim desete osobe, ali to je druga priča). Izgleda da bolje funkcionira ako govorite sa američkim naglaskom, ili to jednostavno možete ignorirati (kao i uobičajeno, pretpostavljamo).
 
- Baterija 
Baterija bi trebala pružati devet sati surfanja, deset sati videa, 30 sati mjuze ili između 5 i 12 sati razgovora. Mobitel ima i više ekološki prihvatljiv dizajn i komponente koje našu planetu ne koštaju ama baš ništa.
 
- A kolko on košta nas? 
Nesumljivo je da je iPhone jedan od najskupljijih mobitela na tržištu, a iPhone 3G S nije iznimka. Cijena je ogromna kao i uvijek, ali to izgleda za prodaju Appleovih proizvoda ne predstavlja nikakav problem. 
Dakle, imamo tzv. jeftiniju verziju – model sa 8GB memorije za oko 3000kn, onaj sa 16GB bi trebao biti negdje oko 4000kn, a onaj sa 32GB 5000kn. 

S is for Speed 
Ovaj iPhone ima poboljšanu brzinu na dva područja – procesor je dvostruko bolji, što znači da će se aplikacije učitavati puno brže, i da je grafika puno bolja. Drugo poboljšanje se odnosi na HSDPA – 7.2 Mbps.
 
Presuda
iPhone 3G s ima jedan jako velik problem; odluka Applea da upgradeaju i 2G i 3G sa toliko novih stvarčica, znači da zapravo 3G S i nije baš bog-zna-kakav napredak u tehnologiji. Naravno, brži procesor će poboljšati rad aplikacija, ali ipak ne žele isključiti postojeće korisnike koji još uvijek imaju jako puno novaca za potrošiti i ne planiraju nikakav upgrade. 

Ako ste baš vi postojeći korisnik 3G iPhonea, još uvijek ćete morati pričekati kojih 6 mjeseci do upgradea. 
No, isplati li se kupovati 3G S? Je li vam snimanje video zapisa tak jako bitno? Onda da, ali imajte na umu da se radi manje o kvaliteti zapisa, a više o jednostavnosti korištenja. 
Što se tiče glasovnih naredbi – to je samo fora. Kompas? Pa, ne možemo poreći da bi mogao biti koristan kad ga aplikacije počnu koristiti, ali, ozbiljno, jeste li spremni dati sav taj novac samo za to? Morali bi biti opak fan Applea za takvo nešto.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Bolji procesor, digitalni kompas
Nekvalitetna kamera, kratki životni vijek baterije

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0