19.10.2009.

Palm Pre

Palm Pre je prvi uređaj koji za operativni sustav ima WebOS, iako većina njihovih najnovijih uređaja koristi Windows Mobile, ili već stari Palm Garnet OS. WebOS je baziran na Linuxu i uključuje pomalo iPhoneovsko, elegantno, atraktivno sučelje. 

Home screen mu je dosta jednostavan, ali atraktivan. Imamo pet ikonica na dnu, i pozadinsku sliku koju možete, naravno, promijeniti po želji. Jedna zgodna stvarčica je ta da ukoliko nešto radite i baš vas netko odluči nazvati, nećete morati to prekinuti, jer dolazeći pozivi zauzimaju samo donju polovicu ekrana, što vam ostavlja gornju za aplikaciju koju koristite. Jako zgodno!
 
Kod kontakata imamo fora povezivanje. Naime, budući da možete sinkronizirati se sa više izvora, Google, Facebook, AIM.. kada imate usernameove od iste osobe sa svih tih izvora, možete ih povezati u jednu informaciju na jednom mjestu. Podaci se zapravo ne spoje u jedno, ali se pojavljuju na jednom mjestu. A ako vaš Gmail račun i Facebook račun imali različite fotke, možete izabrati koju ćete od njih prikazivati.
 
Email program je dosta bogat. Pokazuje kontaktne fotke u porukama. Podržava Gmail, i više Exchange računa, POP3, i IMAP push. Nažalost, brisanje mailova nije baš pametno riješeno, nema nikakve potvrde, ne možete povratiti radnju, a izbrisani mailovi ne idu u Deleted Items. Pa ako slučajno obrišete koju poruku, više je nećete moći vidjeti. 

Uređaj u sebi ima i navigaciju. Ima glasovno navođenje, ali zahtijeva internet vezu za skidanje mapa. Softver se uredno povezati sa Kontaktima, čime pak možete automatski na mapi prikazati destinacije kontakata. 

Kamera je jednostavna, i uopće se ne mogu namještavati postavke. Niti možete razlučivost namjestiti, niti prebaciti u snimanje, niti namještavati boje, itd. Ništa. Jedino što možete odrediti je to hoćete li imati uključen blic ili ne. Kvaliteta fotki je jednako loša kao i na većini smartphoneova. 

Bluetooth postavki također nema previše. Podržava stereo A2DP, ACRCP, PAN, HFP/HSP i PBAP bluetooth profile. No, to nije niti približno koliko ih može podržavati na Windows Mobile uređajima, i pomalo nas razočarava nedostatak prijenosa podataka ili PIM prijenosa. 

Od ostalih stvari koje Pre još ima, tu su naravno media player, PDF čitač, Wi-Fi, Google Maps... 
Ima 1150mAh bateriju. Ovisno o korištenju uređaja, možete očekvati punjenje barem jedanput u danu.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Malen, dobra povezivost
Dosta ograničen u usporedbi sa WinMo i Symbianom, nema snimanja videa, glasovnog biranja

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0