06.04.2010.

Samsung S5600 Preston

Multimedijalni

Model Samsung S5600 Preston dizajniran je za 3G tržišta a to je i glavna razlika u odnosu na mlađi model. Druga stvar koju je potrebno naglasiti kada govorimo o modelu S5600 Preston je to da je u usporedbi s S5230 njegov je zaslon prilično manji. Međutim, osim toga (i manje razlike u cijeni), oni su potpuno identični i imaju istu ciljanu skupinu.

Dizajn

Na prvi pogled čini se da model S5600 Preston ima dosta sličnosti s HTC telefonima . Telefon karakterizira jednostavan dizajn s crnom prednjom stranom i tri hardverske tipke (Back, End, Call). Iznad ekrana nalazi se kamera za video konferencijske pozive. S lijeve strane nalazi se tipka za kontrolu glasnoće zajedno s otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa suprotne strane nalazi se tipka kamere kao i prekidač za zaključavanje. Na samom dnu se nalazi microUSB priključak koji se također koristi i za priključivanje slušalica. Sa stražnje strane nalazi se kamera kao i LED bljeskalica. Druga stvar koju treba spomenuti je to da se boja stražnje strane uređaja razlikuje od one s prednje strane. Plastična zadnja strana je blago izdignuta ali i dalje pruža odličan osjećaj u ruci. Dimenzije telefona su 102.8 x 54.8 x 12/9 mm a težak je samo 92 grama. Zaslon Telefon posjeduje zaslon koji smo mogli vidjeti kod modela Samsung F480, njegove dimenzije su 2/8'a ima mogućnost prikazivanja do 16 milijuna boja pri 240 x 320 piksela rezolucije. Iako zaslon modela može prikazati samo 262.144 boje, svih 16 milijuna boja koje prikazuje zaslon modela S5600 ne čine veliku razliku. Uređaj posjeduje zaslon osjetljiv na dodir koji pokreće capacitive Touch Screen tehnologija - drugim riječima, za razliku od običnih zaslona osjetljivih na dodir, ovaj ne posjeduje senzore i koristi specijalni oksidni sloj na gornjem sloju ekrana koji reagira na dodire vaših prstiju, u ovom slučaju olovka ili neki oštar predmet vam neće biti od pomoći. Čak i pri korištenju rukavica biti ćete u mogućnosti koristiti tipke S5600 dok će pisanje SMS poruka biti nemoguća misija. Među vrhunskim tehnologijama je također i zaštita zaslona, bilo plastična ili staklena, koja osigurava viši stupanj sigurnosti. Zaslon ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i 3 servisne linije, ali je moguće povećati ovaj broj čak do 16 linija prilikom čitanja poruke, ovisno od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem bočnih tipki za glasnoću (od velikih do malih). Korisnik također ima mogućnost prilagodbe veličine i tipa slova, iako se dostupne opcije puno ne razlikuju. Ono što je zapravo bitno je to da za razliku od većine ostalih ponuda S5600 podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati s bilo koje udaljenosti. Ipak, velika mana je to što S5600 ne postiže dobre rezultate pri izravnim sunčevim zrakama, a to je i najveći nedostatak ovog telefona. Telefon posjeduje senzor pokreta koji omogućava rotiranje zaslona kao i skrolanje kroz vašu galeriju pomicanjem uređaja u različitim pravcima.

Baterija

Uređaj koristi 1000 mAh Li-Ion bateriju koja može pružiti 250 sati u stanju mirovanja i 5 sati razgovora . Na žalost, nema dodatnog poklopca za bateriju, a da bi se baterija potpuno napunila potrebno je oko 2 sata. Bežični prijenos podataka je karakteristika koja najviše prazni bateriju modela S5600.

Memorija

Telefon se isporučuje sa 65Mb ugrađene memorije. Memorijska kartica (zamjena bez isključivanja je podržana) prikazuje kao posebna opcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vrijeme.

Kamera

S5600 se isporučuje opremljen 3MP kamerom sa auto fokusom. Telefon koristi landscape sučelje kamere. Samsung S5600 Preston snima video sadržaje u mpeg4 formatu. Maksimalna rezolucija za snimanje videa je 240x320 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvalitete S5600 Preston je prosječan model kada su u pitanju moderni standardi. Korisničko sučelje Na veliki broj načina S5600 je sličan Samsung M8800 Pixon / Samsung S8300 Ultra Touch modelu, međutim, neke karakteristike su implementirane na prilično drugačiji način. U isto vrijeme je potpuno identičan s modelom S5230, kada govorimo o softveru. Očigledno je da S5600 izgleda znatno ljepše sa samo nekoliko aplikacija na zaslonu.

FM-radio

Možete pohraniti do 99 radio stanica u memoriju telefona. Raspon dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Također dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodijeliti imena, već će one biti uvijek prikazivane kao frekvencije. RDS prikazuje samo naziv stanice na općoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

RSS čitač

U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan s Web pretraživačem modela S5600, ali to ovdje nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani s tražilicom ili poslani direktno aplikaciji. Ovu stavku izbornika karakteriziraju Google pretraživanje, Gmail i Google Maps aplikacije. Nema ničeg novog i posebnog kod verzije Google Maps koja je implementirana u model S5600 Preston, međutim 3/2'ekran ovog uređaja čini skrolanje kartama vrlo interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica, mada satelitske slike mi izgledaju prilično grubo kada se uspoređuju s onima koje nudi ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Ali, ovo je vjerojatno zato što S5600 posjeduje prilično veliku dijagonalu ekrana ali ne i odgovarajuću rezoluciju za istu. Telefon je pogodio našu lokaciju preko mobilne mreže bez ikakvih problema, tako da sve u svemu nemamo neku zamjerku kada je u pitanju ova aplikacija.

Mobile Tracker

Ovo je aplikavija koja čuva broj telefona i šalje poruku ukoliko je SIM kartica promijenjena . Ova poruka će sadržavati broj SIM kartice koju koristi na telefon. Ovu sigurnosnu poruku primiti će te svaki put kada promjenite karticu u vašem uređaju što je korisna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3-player

Samsung S5600 Preston se isporučuje s najnovijom generacijom Samsung playera. Integrirani MP3 player, podržava nasumičnu reprodukciju pjesama. MP3 slike mogu biti uploadane na telefon ili izravno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinkronizaciju. Ne postoje ograničenja vezana za tagove i nazive glazbenih datoteka. Korisnik ne mora brinuti oko bitrate-a. Telefon bez problema radi sa svim dostupnim oblicima i podržava WMA, AAC, eAAC i eAAC +. Naslov pjesme koja se trenutno reproducira prikazuje se, kao i broj preostalih pjesama. Model S5600 posjeduje equalizer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od pjesama utišava zvuk. Pjesme se mogu reproducirati preko stereo slušalica i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 razine. Također korisnik može sam stvoriti svoje liste pjesama. Samsung S5600 posjeduje i podršku za Album Arts. Slušalice koje se isporučuju u paketu s telefonom imaju utičnicu za povezivanje s prilagodljivim slušalicama, i osiguravaju solidan zvučni doživljaj. Općenito govoreći S5600, kao glazbeni telefon može se po kvaliteti uspoređivati i sa Sony Ericsson Walkman uređajima posebno ako gledamo prvu generaciju ovih modela. Ukoliko se nalazite na početnom zaslonu a glazbeni player je minimaliziran, vidjeti ćete tipke za navigaciju te naziv pjesme koja se trenutno reproducira na zaslonu. Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje S5600 Preston je prilično nekvalitetan i nedostaje mu snaga, iako i dalje nije pretjerano prigušen.

Tehničke karakteristike

Ono što je donekle iznenađujuće je da noviji model, iako ne posjeduje 3G mogućnost povezivanja, nudi unos rukom ispisanog teksta, QWERTY tipkovnicu i bolji zaslon bez ugrožavanja svega ostalog, pa prema tome postaje direktni suparnik modelu LG KP500. Čak i pored toga što je prethodno spomenuti model ranije stigao na tržište, sigurno je da će se Samsung S5230 više svidjeti većem opsegu ljudi zbog toga što posjeduje Bluetooth mogućnosti, veći odabir widget-a i zanimljiviji meni. Na kraju, KP500 i S5230 su u istom rangu a sigurno je da će ta odluka imati utjecaj na vaš odabir brenda.

Zaključak

Vrlo smo zadovoljni kvalitetom modela S5600, iako se ne razlikuje mnogo od ostalih telefona u svojoj klasi. Glasnoća zvona je prosječna, a čak smo neke pozive i propustili kada je telefon bio u torbi. Vibracija nije ništa posebno budući da uopće nije promijenjena u odnosu na Pixon. Prije samo godinu dana ili više na tržištu se pojavio Samsung F480 koji se prodavao po skoro duplo višoj cijeni nego S5600. Sada imamo jeftinije, tanje i cjelokupno gledajući učinkovitije uređaje. S druge strane, S5600 je uređaj koji je jednostavan za uporabu. Kao što smo rekli na samom početku, to je odličan telefon za 3G mreže. U slučaju da nemate nikakve koristi od 3G mogućnosti povezivanja, bolje je da se odlučite za Samsung S5230.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Kamera
Baterija

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 3
mi
10:38
10. lipanj 2010.

baš me zanima , kupijem ga za par dana

mi
10:38
10. lipanj 2010.

baš me zanima , kupijem ga za par dana

fist
03:05
06. travanj 2010.

super!