27.10.2010.

BlackBerry Torch

Poslovni

Varijacije na temu ponekad mogu biti uspješne i predstavljati znakovit skok, a ponekad ne moraju značiti baš ništa osobito u odnosu na svoje prethodnike. Kojoj skupini pripada novi BlackBerry Torch prosudite sami.
S BlackBerry 6 operativnim sustavom i kliznom tipkovnicom Torch bilježi odmak od Blacberry standardnih uređaja. Novi OS je veliko poboljšanje u odnosu na prethodne verzije, ali vjerojatno neće previše oduševite buduće korisnike. Tourch dolazi s ugrađenim sadržajima za slanje poruka, 5 megapikselnom kamerom, GPS-om, media playerom, odličnom pvezivošću, izvanrednim trajanjem baterije i velikim memorijskim kapacitetom. Ipak, gotvo ispjevanu odu postvakama kvari tek nekoliko tonova – veličina i težina, visoka cijena i spori procesor.

Novi koncept dizajna
BlackBerry Torch na scenu mobilnih uređaja zaista ulazi u velikom stilu s pomno odabranim i novim konceptom dizajna i, kao takav, promovira se gotovo 'admiralski' s cijenom većom od samog Bolda 9700. U trenutku izlaska na tržište, bio je najskuplji BlackBerry mobitel i gotovo napravio financijski skok na iPhoneovom teitorij. S takvim karakteristikama, zaista bi trebao oboriti s nogu.
Međutim, untaoč novom obliku, Torch je ostao vrlo prepoznatljiv u domeni BlackBerryja. Bez sumnje, nove linije daju osobitu dizajnersku notu, solidne kvalitete kavu smo očekivali od tvrtke. Držanje u ruci i nije pretjerano ugodno uzimajući u obzir težinu mobitela od 161g što uređaj svrstava u 'težu kategoriju' čak kada se usporedi i s Boldom 9700. Također je veći od Bolda 9700 i to prije nego što se otvori tipkovnica.

Ljubitelji QWERTY tipkovnice će doći na svoje
Naglasak definitivno nije na veličini ekrana, zapravo je na prvi pogled odmah jasno da se radi o dizajnu namjeneom korisnicima koji uistinu preferiraju QWERTY tipkovnice.
Veličina ekrana je donekle odgovarajuća za takav uređaj, ali s 3.2 inča i 480x500 piksela, čini se da ipak kaska za ostalim proizvodima u svome rangu. Touchscreen podržava virtualnu QWERTY i landscape tipkovnicu te koristi SurePress tehnologiju. Softver SureType za prepoznavanje riječi, nadgleda vašu osobnu uporabu riječi a zatim predlaže slijed riječi u završetku rečenice.

Očekivano solidno
S obzirom na cijenu, medijski box sasvim opravdava očekivanja. Media player savim dobro funcionira s iTunes ili Windows Media Playerom. Kamera je 5 megapikselna s LED blicom, a postoji mogućnost snimanja video uradaka VGA rezolucije. Zapravo se radi o minimumu opremljenosti za postojeću cijenu, posebno ako se osvrnemo na visokovrijedne mobitele kojima je apliciranje HD videa postao standard. Međutim, kamerom se vrlo lagano rukuje, ugrađen je AGPS kao i BlackBerry Maps.

Zavidna memorija
Veliki memorijski kapacitet broji 512MB RAM zajedno sa 4GB prilagođene eMMC i uključuje 4 GB medijske kartice. Također, memorija se može proširiti sa microSD karticom do 32GB. Baterija (1300 mAh) nije izrazito trajna, što zapravo i začuđuje kada se u obzir uzme težina obitela. Procesor od 624MHz nije pretjerano snažan kao primjerice 1GHz SnapDRagon CPU postavljen u HTC Desire. Procesorna skromnost može se naprije očitovati prilikom multitaskinga.

Novi operativni sustav

Skupa s novim kliznim dizajnom, tvrtka je lansirala i novi operativni sustav, BlackBerry 6 koji uistinu predstavja značajan napredak. Email i web sustavi su redizajniran, a novi web pretraživač je uistinu učinkovit. Home screen je mnogo prilagodljiviji, a postoji mnogo prečaca i postavki koji omogućuju brže i efikasnije rukovanje.
Torch nastavlja tradiciju BlackBeryja po pitanju ugrađenih komunikacijskih postavki; slanje tekstualnih poruka, email, facebook, twitter i RSS su lako dostupni. Brza HSDPA i Wi.Fi povezivost omogučit će vam da sa idete u korak s vremenom.

Torch bi se zaista i mogao opisati kao najbolji BlackBerry do sada, iako je ostao dosljedan u tome da uglavnom prati novitete, ali nikad ne preuzima vodstvo. Čini se da su virtualne tipkovnice na teškom i velikom mobitelu zaista nepotrebne, ali u svakom slučaju Torch oduševljava kliznom tipkovnicom (čime se one virtualne još više čine suvišnima).
Ljubitelji BlacBerryja mogli bi o Torchu razmišljati kao o ultimativnom hitu, što je na kraju krajeva, zaista opravdano.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

3.2 inčni multutouch ekran, 4GB interne memorije, kvaliteta izrade
Nema FM radio, nema Flash

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0