09.10.2011.

Nokia X7

Multimedijalni

Nokia je od samih početaka mobilne telefonije u Hrvata ostala u svijesti pozicionirana kao prozvođač kvalitetnih mobilnih uređaja koji se teško kvare i da su funkcionalni do te razine da nam novi mobilni uređaj neće trebati barem koju godinu. Unatoč značajnom padu reputacije, tome što su nedavno najavili otpuštanje radnika i obznanili pad prometa te odlučili uskoro uvesti neke novitete (poput uvođenja Windows Phone kao primarni operativni sustav umjesto svog Symbiana), izgleda da će Nokia još neko vrijeme uzimati svoj dio tržišnog kolača. Nokia X7 dokaz je da Symbian neće samo tako nestati iz Nokijinih planova, a najava Symbian Belle to potvrđuje.

Sjećate li se starih MGM crtića kada onaj vuk u odijelu vidi zgodnu ženu pa mu oči ispadnu? Naša prva reakcija kada smo X7 izvadili iz kutije i dobili u ruke bila je upravo takva. Izgleda nevjerojatno! No, šalu na stranu. Pribrali smo se i saželi ono što vrijedi reći o ovome uređaju: .

Operativni sustav, korisničko sučelje i aplikacije

Nokia dolazi sa Symbian Anna operativnim sustavom, koji je treći u nizu Sybian operativnih sustava (za one koji nisu znali). Oni koji su čitali o ovom operativnom sustavu znat će da ne postoji puno dodatnih aplikacija koje se mogu staviti na uređaj od pr
oizvođaća trećih strana (odn. da nisu Nokijine i već dobivene na uređaju) pa se ovaj mobilni uređaj, nažalost, ne može uspoređivati sa Android OS-om kada se radi o tome. Aplikacije koje se mogu dodatno skinuti u mobilnoj trgovini Nokia Store (donedavno poznat i kao OVI store) dovoljno su raznolike da zadovolje prosječne korisnike.

Vizuala korisničkog sučelja izgleda zanimljivo i jednostavno za korištenje, ali ništa pretjerano novo u usporedbi sa svojim Symbian prethodnicima. Brzina sustava je unaprijeđena, ali još uvijek sporija nego kod najnovijih Android uređaja. Procesor od 680 Mhz također djeluje sporo ako ga uspoređujemo sa Android Dual-procesorskim mobilnim uređajima, ali za manje zahtjevne korisnike ovaj uređaj će, sa svim svojim manama i kvalitetama, biti i više nego dovoljan. Zanimljiv dio operativnog sustava je i štednja baterije. Tako će se Symbian Anna aktivirati u tome smislu i napraviti neke osnovne funkcije OS-a i potruditi se da vam baterija izdrži put do slobodnog punjača.

Zaslon

Veliki 4 inčni AMOLED zaslon rezolucije 360x640 piksela, već je postao standardan po pitanju rezolucije na Nokia uređajima. Također, Gorilla Glass staklo standardan je dio mobilne opreme svakog smartphona u svijetu koji drži do sebe i Nokia ga ne smije zaobići želi li i nakon vizualnog izgleda nastaviti dojam vrhunske kvalitete uređaja. To je uspjela i naš dojam je još uvijek na početnoj razini. Preglednost ekrana je odlična i nismo primjetili lošiju kvalitetu prikazane grafike.

Dizajn i ergonomija

Dizajn je definitivno najjači adut ovome telefonu. Osim što na prvi pogled izgleda veoma privlačno i kvalitetno, daljnjim pregledom ustanovili smo da u rukama držimo nehrđajuči čelik i već spomenuto i nezaobilazno Gorilla Glass staklo. Specifično za ovaj dizajn je i činjenica da se samostalno ne može ukloniti stražnji poklopac kučišta, pa se ni baterija ne može samostalno promijeniti. Što se tiče utora za SIM i microSD kartice, Nokia se za to posebno pobrinula, pa bi mogli reći da nam otvaranje kućišta ne bi nedostajalo da imamo dizajnerski tako riješen problem. Naravno, ako želite restartati mobitel, a to dakako ne možete napraviti vađenjem baterije, Nokia se i tu potrudila zadovoljiti nas – dovoljno je 10 sekundi držati gumb za gašenje i mobitel će se restartati.

Kamera

8 MP kamera koja može snimati HD video je odlična, ali svejedno ima jedan nedostatak – autofokus. Detalji snimani i slikani pri blizini bit će mutni i teško ćete ih razabrati pa se slikanje preporučuje sa minimalno 80 cm razdaljine. Unatoč tome, fotke koje ne zahtjevaju besprijekornost izgledaju dobro i vjerujemo da će za prosječnog korisnika ova kamera biti i više nego zadovoljavajuća. Stvar dodatno popravlja i dual LED bljeskalica koja radi odlične fotografije u mraku, naravno, pridržavate li se gore navedenih uputa za uporabu.

Baterija

Kao što je već do sada bilo uobičajeno za Nokijine mobilne uređaje, X7 ima nadprosječno trajanje baterije. Tako se, uz uobičajeno korištenje uređaja, baterija može puniti tek svaka 2-3 dana! Ne moramo ni spominjati koliko je to odlično usporedimo li ih sa Android smartphonima koji izdrže jedva 24 sata. Napredni korisnici mobilnih uređaja zalijepili bi se za ovaj smartphone isključivo zbog njegovog dizajna, dok bi mu ostale stvarčice bile donekle prosječne i dosadnjikave. Prosječni korisnici koji mobilni uređaj ne trebaju za igrice i neka značajnija korištenja osim onih standardnih, biti će i previše zadovoljni. Iako po nekim stvarima zaostaje za konkurencijom, Nokia X7 pozitivno nas je iznenadila svojom pojavom. Testom ostalih mogućnosti, ovaj predivni smartphone je dokazao i da nije samo lijep, nego i funkcionalan, a ako je kvaliteta jednaka onoj na prvi pogled, novim korisnicima možemo samo reći – zavidimo vam.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Dugotrajna baterija, vrhunski dizajn
Symbian aplikacije su ograničene

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0