31.10.2011.

Apple iPhone 4

Multimedijalni

Mislili smo da nema potrebe recenzirati (trenutno) najbolji mobitel na svijetu (ili barem najrazvikaniji) pa smo nakratko zanemarili ovaj Apple-ov ponos i diku. Ipak, sada kad je najavljen još jedna 4-vorka, morat ćemo ga recenzirati kako bismo ga mogli uskoro usporediti sa novim nasljednikom. Zato evo objektivne recenzije od strane nekog tko nikada nije imao potrebu koristiti Apple-ov uređaj – niti ga volimo, niti ne volimo, jednostavno nemamo potrebu za njim :)
Za razliku od ostalih mobilnih brandova, važno je naglasiti da je apsolutno svaki Apple-ov smartphone top uređaj i da se samo sa njima može i uspoređivati.

Operativni sustav

Iako stiže sa iOS 4.2 , u trenutku kada pišemo ovu recenziju predstavljen je i pušten iOS 5 pa se uređaj može nadograditi. Na iOS 4 je (konačno) omogućen multitasking, a možete ga i Jailbreak-at i riješiti se restrikcija koje Apple nameće. Ovaj je uređaj najviše u vrijeme svog izlaska uspređivan sa Samsung Galaxy S-om, ali nakon izlaska Samsung Galaxy S II, više nije upitno tko je u prednosti po pitanju uređaja. Ipak, sada kad je izašao iOS 5, o tome bi se dalo dodatno diskutirati.

Korisničko sučelje i aplikacije

Korisničko sučelje iOS-a ima neke prednosti usporedimo li ga s Android OS-om, ali i mane. Naime, ikone koje se mogu raspoređivati po početnom zaslonu ne predstavljaju prečace do aplikacija već same aplikacije. S druge strane, za raspoređivanje tih ikona treba dosta vremena, a znamo da je već dosta korisnika iOS-a imalo problem da kada su konačno rasporedili sve te ikone kako su željeli, da se dogodilo da su one jednostavno nestale. Android u svakoj aplikaciji nudi mogućnost podešenja baš za tu aplikaciju (što je dosta jednostavno i praktično napravljeno), dok za iOS aplikacije treba ići u opće postavke i tamo pronači aplikaciju koju želimo uređivati i tek onda možemo napraviti što želimo.
Što se tiče eventualne kupnje
aplikacija, App store je u prednosti pa ima 3 puta više aplikacija nego Andorid Market, a dosta njih je na raspolaganju za kupnju koju korisnici iz Hrvatske mogu iskoristiti. Android Market ima također velik izbor aplikacija i velika večina je besplatna, što je odlično s obzirom da Hrvati i dalje ne mogu kupovati one koji se naplaćuju. Što se tiče razvoja aplikacija, situacija se polako mijenj>a pa ćemo vidjeti što će nam vrijeme donijeti.
Ostale stavke slične su kao i kod Android uređaja, samo što je bitno naglasiti da je Safari osnovni browser koji dolazi na iPhone-u, iako postoji još dosta aplikacija vanjskih proizvođača, poput Opere, koji se mogu instalirati za pretraživanje.

Dizajn

Apple je uvijek bio preporznatljiv i popularan zbog svog specifičnog i kvalitetnog dizajna. Prve 3 generacije iPhone-a imale su gotovo identičan oblik kućišta, a da je taj dizajn bio pun pogodak pokazali su ostali brandovi kada su počeli raditi imitacije dizajna na svojim smartphone uređajima. Sa iPhone 4 je dizajn konačno izmjenjen na ljepši i moderniji, a rezultat su pohvale kupaca i kritike. Za razliku od iPhona 3G, dimenzije modela 4 su smanjene pa je kraći za 2,5 mm i 3 mm uži. Ipak, neovisno o konstrukciji, uređaj djeluje krhko. Što se tiče ergonomije, iPhone je manje ugodno držati u ruci sa već spomenutim Galaxyjem, najviše zbog oštrih rubova koji su napravljeni od čelika. Uz već spomenuti dizajn, antena je također smještena u ovaj čelični dio pa je u početku bilo prijavljivano da uređaj gubi signal češće nego što je to očekivano. Ipak, ove su se pretpostavke i prijave pokazale netočnima, odn. primjećeno je da se signal smanjuje kada se obrub gdje je smještena antena prekrije sa prstima.
Bez obzira na sve, većinu mobilnih uređaja koje ćete staviti bok uz bok iPhone-u 4, djelovat će jeftino i plastično. Unatoč tome, da ga zadržite lijepim i privlačnim, morat ćete ga često polirati od svojih otisaka prstiju.
Na primjeru prijašnjih modela, stražnja strana je na modelu 4 doživjela promjenu. Naime, plastična pozadina kod prijašnjih modela bila je prekrhka pa zbog uključivanja punjača nakon nekog vremena počela oštečivati, a plastika često pucati. Zato su nove izmjene unaprijedile čvrstoću i kvalitetu, ali isto tako i zakomplicirale svojom čvrstoćom. Zato se, primjerice, micro SD kartica iz uređaja mora vaditi oštrim predmetom specifičnog oblika i nikako drugačije.

Zaslon

Apple koristi Retina zaslon, sa rezolucijom 640 x 940, a s obzirom na dimenzije ekrana gustoća točaka je 326 ppi, što iznosi puno više nego kod konkurencije i modela s kojima se uspoređuje. Ipak, tada, a i sada dolazi do još jedne razlike koju svi ljubitelji smartphone tehnologije mogu očigledno naglasiti – veličina. Od tada do danas zasloni na smartphone uređajima značajno su se povečali, pa se iPhone uređaji u usporedbi sa uređajima od 4,2 inča čine kao sićušni. Iako je veličina ekrana prednost pri pregledu i korištenju, ali i mana pri prijenosu samog uređaja, radi se o navici koju će korisnici steći. iPhone 4 ima TFT-LCD zaslon koji je već dosta zastario u usporedbi sa ostalim top smartphone uređajima koji postoje na tržištu i koriste AMOLED i BRAVIA zaslone koji su pregledniji u situacijama kada LCD zasloni zakažu.

Kamera

Prednja kamera za video-pozive! Juhuhu! Evo nešto što nas je razveselilo. Iako ju imaju već gotovo svi uređaji u top klasi, morali smo to naglasiti. S njom se možete i slikati (nije ni čudno da ju trendsetterice posjeduju, ipak je najbolja kada se pri slikanju trebate pogledati u kak ćete ispasti, a da istovremeno niste u zahodu pred špiglom). Što se tiče glavne kamere, ona ima 5 MP što je sada već „staro“ s obzirom da top uređaja sa 8 MP ima na svakom uglu. No dobro, 5 MP još uvijek zadovoljava potrebe standardnih korisnika. iOS ima High Dynamic Range tehnologiju snimanja fotografija, što bi značilo da slike donose više detalja pri slikanju, a tvrde i da imaju kvalitetnije slike u uvjetima loše osvjetljenosti. Dodatak pored kamere je i LED bljeskalica.
Također, iPhone fotke nude samo HD rezoluciju 1280x480 (720p) snimanja videa sa 30 fps. Konkurencija top uređaja pak, poput Samsung Galaxy-ja, često ima opciju podešavanja željene veličine.

Baterija i pakiranje

Baterija od 1420 mAh trebala bi izdržati oko 300 sati na čekanju, dok bi vrijeme reprodukcije video-materijala trebalo trajati oko 10 sati. iPhone 4 dolazi u malenoj i tankoj kutiji, a zamjerka koju uvijek imamo je da je dodatna oprema koja bi trebala stići uz telefon prilično nepostojeća, što je za smartphone top cjenovnog ranga veliki minus. Adapter za struju dio je opreme, a tanji je nego u prijašnjim verzijama. On je sastavljen od USB kabela (koji služi i za povezivanje sa računalom) te spomenutog adaptera na koji se spoji kada se uređaj želi puniti. Slušalice ćete također dobiti uz njega, ali sve ostale goodiese, poput stolnog stalka koji je ujedno punjač ili zvučnika te sličnih gadgeta za posjedovatelje ovakvog uređaja, morat ćete dodatno kupiti.

Kada gledamo iz današnje perspektive, ima puno puno boljih smartphone-a od iPhone-a 4. No, gledajući na to iz tadašnje perspektive, ovo je vjerojatno bio jedan od najnaprednijih uređaja, a odličan je i sada, bez obzira na još novije, veće i bolje uređaje. Činjenica je da je sve stvar perspektive i da vam više neće niti trebati. Apple i Steve Jobs marketinški su usavršili brand do te mjere da će samom prezentacijom iPhone željeti gotovo svi ljudi koji se ne razumiju previše u tehnologiju, ali i oni koji se razumiju. Kvalitetom je Apple u svjetskome vrhu, a ono što on i iPhone predstavljaju nikada neće umrijeti, ni sa Steveom Jobsom.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Lijep Apple dizajn, HD rezolucija, App Store aplikacije na raspolaganju
Dodatnu opremu treba kupiti, napredniji uređaji su izašli

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0