01.02.2012.

Nokia objavila financijsko izvješće za 2011. te planove za 2012.

Slike
Nokia je objavila financijsko izvješće za prošlu godinu. Rezultati nisu zadovoljavajući.
Ukupan gubitak u 2011. iznosio je nešto više od milijardu eura, dok je samo godinu ranije operativna dobit iznosila 2 milijarde eura, prodaja mobilnih uređaja je pala za 29%, dok je prodaja samo smartphoneova pala za trećinu.

U četvrtom kvartalu je i službeno prodan 1.5 milijarditi Series 40 uređaj otkako je tog sustava iz 1999. godine te serija
Lumia uređaja na Windows Phone platformi kojih je prodano preko milijun primjeraka. Ukupno je prodano 19.6 milijuna mobilnih uređaja u četvrtom kvartalu, što je za milijun više od očekivanja.

Nokia se u krizi odlučila za suradnju s Microsoftom, što se za sada pokazalo uspješnim. Windows mobilni uređaji iz serije Lumia su pušteni u prodaju od studenog 2011. u nekoliko zemalja, pa brojka od „samo“ nešto više od milijun prodanih uređaja ne čudi. Naravno očekuje se rast prodaje smartphoneova iz čitave lepeze Lumia u 2012. kad će doći i na ostala tržišta, pa tako i u Hrvatsku.

Nakon Nokie Lumie 700 i 800 na CES-u u Las Vegasu predstavljen je i treći Windows Phone model Lumia 900. Uređaj ima 4,3? zaslon, temeljen na Windows Phone Mango operativnom sustavu, pogonjen sa 1,4 GHz procesorom, opremljen 8 MPx kamerom, 16 GB interne memorije te podrškom za LTE mrežu. Na europsko tržište dolazi na ljeto.
Krajem godine Nokia bi na tržište izbacila i Lumiu 910, koja bi imala 12 MPx kameru.

Nokia u 2012. najavljuje čitavu lepezu novih uređaja baziranih na Microsoftovoj Windows platformi kojima će konkurirati za sad na tržištu vodećima Samsungu i Appleu. Očekuje se i skoro objavljivanje Windowsa 8 operacijskog sustava koji će biti gotovo identičan za računala, tablete, pa tako i smartphoneove.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0