27.06.2012.

Razlog zašto Vaša Nokia Lumia neće imati Windows Phone 8

Slike
Mobiteli - Razlog zašto Vaša Nokia Lumia neće imati Windows Phone 8

Prošli tjedan je bio prepun događaja za Microsoft. Nekoliko dana nakon što su predstavili Surface tablete, otkrili su detalje operativnog sustava Windows Phone 8. No, ubrzo nam je svima splasnulo oduševljenje novom nadogradnjom, kad smo saznali da je sadašnji korisnici Windows Phone neće moći dobiti.


Vjerojatno se i Vi pitate zašto nebi mogli imati ovu super nadogradnju? Razlog je jednostavan – ovo nije isti Windows Phone operativni sustav koji ste do sada koristili. Iako Windows Phone 8 jako sliči na prijašnji, puno toga se promijenilo u samoj srži sustava, te je tako Windows Phone reprogramiran za verziju 8.


Izvorni Windows Phone (verzija 7) i sve njegove nadogradnje, bazirane su na Windows CE, ranijem operativnom sustavu, a Windows CE je također bio baza za Windows Mobile operativni sustav, prethodnik Windows Phone 7. Za razliku od toga, Windows Phone 8 baziran je na Windows 8 (Windows NT kernel). Naravno, on ima svojih prednosti, ali također to znači da svi oni uređaji napravljeni za Windows Phone 7, ne mogu imati novi operativni sustav.


No, ako uzmemo sve činjenice u obzir, da li je stvarno bilo nemoguće staviti novi operativni sustav na sadašnje uređaje? Greg Sullivan izjavio je kako je bilo moguće, ali bi troškovi bili preveliki, a korist minimalna. Nove funkcije koje Windows Phone 8 ima, poput veće rezolucije, multi core procesora i tehnologije kao NFC, Windows Phone 7 nema – tako je vjerojatno bilo jednostavnije napraviti novi sustav nego mijenjati kompletnu arhitekturu postojećeg.


Windows Phone 8 ima više zajedničkih stvari s Windows 8 i Windows RT, nego prijašnja generacija Windows Phone-a. Windows 8 i Windows Phone imaju zajedničku jezgru, što znači da će svi Windows proizvodi uskoro dijeliti iste drivere za uređaje, sustav datoteka, program za medije i većinu elemenata u vezi zaštite.

 

Izvor

 

-K.Č.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0