28.06.2012.

Predstavljen Android 4.1 Jelly Bean

Slike
Mobiteli - Predstavljen Android 4.1 Jelly Bean

Prošlo je već preko 6 mjeseci odkad je predstavljen Android 4.0 Ice Cream Sandwich, čija je zastupljenost među uređajima trenutno samo oko 7%, a mnogi uređaji još uvijek 'čekaju' svoju nadogradnju. No, Google je jučer službeno predstavio slijedeću verziju Androida 4.1 Jelly Bean, koja bi trebala biti najbrža i najoptimiziranija do sada, zahvaljujući 'Project Butter' tehnologiji koja uvodi paralelan rad grafičkog i glavnog procesora, i time minimizira trzanje, a cijelo sučelje radi na 60 fps-a. Uvedene su i neke nove grafičke funkcije poput v-synca, tripple buffering-a, te je pojačan odziv reagiranja sustava prilikom dodira zaslona. Dodana je i mogućnost da sustav predvidi kretanje korisnika po meni-ima, te po potrebi pred-memorira neke dijelove što čini brži pristup sadržaju.

 

Slika 6373

 

Na početnom zaslonu je sada omogućeno dinamično mijenjanje veličine widgeta, tj. widgeti se automatski smanjuju ili pomiču ovisno o slobodnom mjestu na trenutnom početom zaslonu, a mogu se i zajedno sa aplikacijama maknuti s početnog zaslona, povlačenjem ikona na vrh zaslona. Glasovni unos teksta, npr. prilikom pisanja poruke, sada je moguće izvesti bez aktivne podatkovne veze, a i tipkovnica je poboljšana tako da sustav sada sam predividi koju će iduću riječ korisnik upisati, te je i poboljšana podrška za razne geste u sustavu, što je posebice korisno za osobe koje imaju poteškoće s vidom. Direktno u sučelju kamere sada je moguće pregledavati fotografije 'štipanjem' zaslona prema van, a u galeriji za brisanje se odvlačenjem na rub zaslona briše odabrana fotografija.

 

Android Bean-om je i od sada moguće dijeljenje fotografija i videa jednostavnim dodirom dva uređaja s omogućenom NFC podrškom, te uparivanje uređaja s zvučnicima koji također imaju NFC-podršku. Novosti u traci za obavijesti su preglednije i proširene opcije svake pojedine aplikacije (npr. omogućeno je trenutno zvanje kontakta sa liste propuštenih poziva, proširen je pregled sadržaja pristiglih mail-ova, dijeljenje fotografija iz Google+ bez ulaska u aplikaciju) te su proširene postavke pristiglih obavijesti. Google Search sučelje je sada brže, točnije i lakše za uporabu, a i pruža direktne odgovore na pitanja korisnika pomoću Google-ove baze 'Knowledge Graphs', te pruža dodatne informacije o danom odgovoru. Google Now je nova aplikacija koja koristi korisnikove nedavne pretrage, unose iz kalendara te ostale osobne informacije da bi korisniku u realnom vremenu, ovisno o lokaciji dala bitne informacije (npr. sportski rezultat ili vozni red autobusa).

 

Slika 6374

 

Android 4.1 Jelly Bean bit će dostupan za nadogradnju sredinom srpnja, ali za sada samo uređajima: Galaxy Nexus, Nexus S i Motorola XOOM. Za ostale proizvođače/modele, trenutno nema dostupnih informacija.

 

-M.B.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0