06.08.2012.

Sony Xperia U

Slike

Sony Xperia U je treća po redu od novijeg vala Sony Android uređaja, a ima isti dizaj poput Xperie S i Xperie P koje su nešto veće od nje. U Hrvatsku je stigla u svibnju ove godine, te ima prilično pristupačnu cijenu. Najmanja i najjeftinija od ova tri uređaja, Xperiu U mogli bih smo smjestiti u uređaje manje kvalitete, srednje klase. No, ona doista ima dobrih karakteristika, a neke od njih nadamašuju čak i skuplje modele Androida.

 

Slika 6832Xperia U je prilično mali uređaj, dizmenzija 112 x 54 x 12 mm i težine 110 grama. Međutim, zahvaljujući toj veličini savršeno leži u ruci, te je možete bez problema koristi jednom rukom. Uređaj dolazi u crnoj i bijeloj boji, a ukoliko su vam to prejednolične boje, dobra stvar je da se dio ispod prozirne trake, na dnu uređaja, može zamijeniti u više boja: rozu, žutu, bijelu ili crnu. Dizajn je isti onaj koji možemo naći kod Xperie S i Xperie P, a to uključuje i tanku prozirnu trakicu na dnu uređaja. Uzbudljiva stvar kod ovog uređaja je da ta traka svijetli u više boja, te tako kad promijenite temu, promijeni se i boja trake. No, kad smo već kod uzbudljivih stvari, evo još jedne: kad gledate slike u galeriji, Xperia U pronalazi koja boja se najviše nalazi u kojoj slici, te se prema tome mijenja boja trake. Ova traka je puno svijetlija i živopisnija uživo, naročito u mraku, te je teško uhvatiti dobru sliku gdje se lijepo vide boje.

 

Slika 6828 Slika 6830

Xperia U ima 3.5 inčni kapacitativni ekran na dodir, otporan na ogrebotine. Iako je ekran dosta malen, njegova rezolucija 480 x 854 piksela čini ga boljim od prosječnih ekrana.  Sony je dodao Bravia Engine i Reality Display, koji među sobom osiguravaju da boje budu izvrsno raspoređene, a ekran bistar i dobro osvijetljen.  Međutim, čini nam se da na suncu te boje malo izbljede. Ekran je prilično osjetljiv na dodir, što je dobra stvar jer omogućava lako korištenje mobitela bez da se morate posebno truditi da odaberete neku naredbu. Iako ekran ima izvrsne kvalitete, neki će možda manje uživati u gledanju videa i web stranica, zbog njegove veličine.

 

Slika 6831

 

Kamera ima 5 megapiksela, rezolucije 2592 x 1944 piksela, dolazi s autofokusom i LED bljeskalicom, a tu je i prednja VGA kamera koja odlično dođe za video pozive. Gumb za kameru se nalazi sa strane, a njime možete pokrenuti kameru i dok je telefon zaključan, tako da jednostavno držite taj gumb. Također, možete si podesiti mobitel da automatski „uhvati“ fotografiju, čim se se pokrene kamera. Nama se tako automatski slikala ruka dok smo testirali, tako da je bolje pokrenuti kameru i poravnati mobitel kako bih ste dobili dobru sliku. Kamera ima i par trikova: kao što su: Smile detection (prepoznavanje osmjeha) i Face detection (prepoznavanje lica). Smile detection je podijeljen u na 4 tipove osmjeha, a Face detection pruže izvrsne slike portreta čak i s 5 megapikselnom kamerom. 

 

Slika 6815

 

Iako se radi o 5 megapikselnoj kameri, slike su dobre, detalji se vide, ali kad slikate u 16:9 ratio, 5 megapiksela se pretvori u nešto više od 3 megapiksela. Tu je još jedna loša stvar: iako je ocjenjeno da ima mogućnost snimanja video zapisa do 720 piksela, video zapis nije posebno dobar – ako želite dobar video, morat ćete se držati dobrog svijetla i izbjegavati brze pokrete.  Međutim, najveća zamjerka kod ove kamere je zoom. Svjesni smo činjenice da više manje na svim mobitelima kvaliteta slike zumiranjem pada, no na ovom uređaju je jednostavno očajna. Čak i prilikom laganog zumiranja kvaliteta slike je vidno lošija, tako da nećemo ni spominjati kvalitetu kod maksimalnog zooma. 

 

Slika 6816 Slika 6826

 

Sony Xperia U dolazi s Androidom 2.3.7 (Gingerbread) koji ima isto korisničko sučelje kakvo možemo naći u jačoj Xperia S. Ima 5 početnih zaslona, a pritiskom na prazno mjesto na ekranu otvara se prozor iz kojeg možete birati aplikacije, shotcut-ove i widgete koje želite dodati na početne zaslone. Kako je software identičan onome u Xperia S, widget za vremensku prognozu se otkrije tako da popuni zaslon, te se na njemu pojave razne postavke kao što su: Wi-Fi, data, Roaming, Hotspot, Bluetooth i dr. Također, cijeli jedan zaslon posvećen je društvenim mrežama, a ukoliko niste njihov fan, uvijek možete maknuti taj widget.

 

Slika 6818 Slika 6819

 

Dakako, moramo spomenuti i jedan efekt koji nam se posebno svidio. Kad odaberete listu aplikacije, pojavi se maleni kvadratić u desnom kutu na dnu ekrana. Pristiskom na taj kvadratić, sve aplikacije počnu „plutati“, što je prilično zabavno. Naravno, ne smijemo zaboraviti procesor. Dual-core procesor od 1GHz omogućava brzo izvršavanje naredba. Video i web stranice se brzo učitavaju, a mobitel podržava Flash. Kako smo prije spomenuli da će neki manje uživati u čitanju web stranica, ovo će za njih biti zgodno rješenje: ukoliko pristisnete dva puta na dio teksta – on se automatski zumira, te omogućava lakše čitanje. 

 

Slika 6823 Slika 6821

 

Evo nas i na aplikacijama. Xperia U ima dosta rijetkih aplikacija, a zaista rade odlično. Google Maps i Navigation su lagane za korištenje i odlične su za određivanje željenih ruta. Jednostavno odredite svoju lokaciju putem Wi-Fia ili GPS-a i unesete odredište, a Google brzo izračuna vašu rutu. Još jedna odlična aplikacije je „Recommender“ koji preporuča aplikacije i igre koje su najviše korištene na Google Play Store-u, te vas tako štedi gnjavaže dugog pretraživanja.  Friends' Music & Videos omogućava da vidite što su vaši prijatelji dijelili ili lajkali na Facebooku – i to bez da morate ići na Facebook.  Naravno tu su i već uobičajene aplikacije: YouTube, Gmail, Places, Latitude, Google+ i dr., te OfficeSuite koji omogućava pristup MS Office dokumentima.

 

Slika 6822 Slika 6820

 

Kada smo recenzirali mobitel, bili smo zadivljeni uzbudljivim karakteristikama koje ima, ali onda smo vidjeli memoriju. Ovaj uređaj na žalost ima samo 4GB interne memorije, 512MB RAM-a i  nema utor za microSD karticu. Činjenica je da ćete vjerojatno napuniti mobitel glazbom, slikama i video zapisima u prvih tjedan dana, a nakon toga ćete se morati boriti da nađete mjesta za išta. Dobra stvar je da u mobitel ide normalna SIM kartica, a baterija se može izvaditi, što je prilično osvježenja za razliku od ostalih novih, skupljih uređaja koji su trenutno na tržištu. Također, baterija je odlična. Drži dugo i ne morate se brinuti da li će izdržati do kraja dana kod jačeg korištenja. Ukoliko vas zanima štednja, novo od Sony-a je aplikacija koja omogućava da stavite mobitel „na spavanje“ tijekom noći ili neko drugo vrijeme kad vam odgovara štediti.

 

Slika 6829 Slika 6827

 

Sony Xperia U je prilično dobar, maleni mobitel koji je uspio ugurati odličan ekran u malo kučište, a procesor je zaslužan za izvrstan rad uređaja. Ima brzinu, snagu i karakteristike većih Android modela, a neki su čak i duplo skuplji od njega. Naravno, ima nekih manjih nedostataka, no, vjerujemo da će uređaj biti još bolji nakon što dobije Ice Cream Sandwich nadogradnju. Xperia U ima skoro sve što i skuplji Androidi, a baterija traje puno duže.

 

-Uređaj ustupio: SonyXperiaHR

 

-K.Č.


 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0