23.05.2008.

Rabljeni mobiteli

Slike
Mobiteli - Rabljeni mobiteli

Kupnja rabljenih mobitela može biti veliki dobitak (nema skupe pretplate, uređaj je puno jeftiniji od novog itd.) - no ipak, treba biti oprezan. Treba pregledati opće stanje uređaja, garanciju (ako je ima), dodatnu opremu. Najčešći problem pri kupnji rabljenih mobitela je baterija. Može biti stara i kratko trajati. Kontakti koji su izgrebeni ukazuju da je baterija stara i vrlo vjerojatno da kratko traje. Kod preklopnih mobitela treba pomno promotriti preklopni uređaj, da ne bi bio prelabav. Treba provjeriti rad mobitela sa svojom SIM karticom, vidjeti koliko mu treba da se ugasi/upali, da li dovoljno brzo lovi mrežu i kako reagira ekran, da li svijetli, da li se smrzava. Kod razgovora treba provjeriti kakav je zvuk, da li se čuju neke smetnje ili prekidi. Isto tako trebate obratiti pozornost na lokaciju s koje zovete da ne bi bilo da je došlo do smetnji radi nedostatka signala.

Imamo i par dodatnih trikova koji vam mogu pomoći:

Unošenjem koda *#92702689# (*#war0anty#) u Nokiu ulazite u jamstveni izbornik. Ovdje možete provjeriti serijski broj (IMEI kod), datum proizvodnje kupnje i popravka. Unošenjem koda *#0000# moguće je vidjeti reviziju softvera u uređaju.

Unošenjem univerzalnog koda *#06# u Siemens prikazuje se IMEI kod, a pod Info rubrikom uređaj prikazuje reviziju softvera. Kod nekih Siemens modela moguće je koristiti kod *#0000# i pritisak na tipku poziva za povratak na automatske postavke jezika.

Sony Ericsson ima  najdetaljniju provjeru funkcionalnosti ulaskom u servisni izbornik. Potrebno je unijeti sljedeće: >*<<*<* (gdje > označava pomak navigacijske klackalice ili joysticka udesno, a < ulijevo).
U tom izborniku moguće je provjeriti servisna podešenja, karakteristike  te obaviti servisne testove - testove zaslona, fotoaparata, LED indikatora, osvjetljenja, polifonije, vibracije, tipkovnice, zvučnika, mikrofona, sata realnog vremena, a kod nekih modela i stvarno trajanje poziva. Kod modela s navigacijskim joystickom moguće je čak i provjeriti broj pomaka istog.

Na svim mobilnim telefonima je moguće provjeriti IMEI kod unosom koda *#06#, a zatim je moguće usporediti taj kod s kodom na kutiji. Ukoliko brojevi ne odgovaraju, najvjerojatnije je riječ o neoriginalnoj ambalaži ili ponekad o telefonu koji je ukraden, stoga budite oprezni.
 

Rabljene mobilne telefone najbolje je kupiti preko neke preporuke ili poznate osobe. Ako ih nemate, najveću ponudu ćete naći u oglasnicima i dućanima poput, Plavi Oglasnik (www.oglasnik.hr), Njuškalo.hr (www.njuskalo.hr), Hrvatski Oglasi (www.hrvatskioglasi.com), Mobilab (www.mobilab.hr) i BOBO shop, Crazy Shop (www.crazy-shop.com).

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0