19.12.2008.

Zatvoreno 10. poglavlje pregovora s EU - Informacijsko društvo i mediji

Slike
Mobiteli - Zatvoreno 10. poglavlje pregovora s EU - Informacijsko društvo i mediji

Današnje zatvaranje poglavlja 10. Informacijsko društvo i mediji u Bruxellesu, čiji su dio i elektroničke komunikacije znači da je Hrvatska u potpunosti ispunila sve potrebne uvjete za to područje i ostvarila svoje pregovaračke ciljeve, kazao je danas državni tajnik za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec.

Tome je, kako ističe, značajno pridonijelo i ovogodišnje donošenje novog Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji je unatoč nekim domaćim ocjenama da nije dobar, da diskriminira, monopolizira i sličnim, ipak prihvaćen na razini EU-a.

To potvrđuje i da je hrvatsko zakonodavstvo u području elektroničkih komunikacija u cijelosti usklađeno s pravnom stečevinom EU.

U skladu s novim Zakonom ustrojeno je jedinstveno nacionalno regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije i poštanske usluge - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Zahvaljujući aktivnostima HAKOM-a u ovoj godini hrvatsko je tržište elektroničkih komunikacija u potpunosti liberalizirano, pri čemu je regulator osobitu pozornost usmjerio zaštiti ravnopravnog i nediskriminirajućeg položaja novih operatora na tržištu, naglasio je Breglec.

Iz HAKOM-a su zatvaranje tog poglavlja danas označili značajnim uspjehom pregovaračkog tima, resornog Ministarstva i drugih sudionika na tržištu. To je, navode, i potvrda dobrog i učinkovitog rada Agencije, u kojoj su i predstavnici Europske komisije tijekom pregleda dokumentacije u listopadu ove godine među ostalim uočili visoku zaštitu korisnika.

Ističu i da su elektroničke komunikacije vrlo dinamičan sektor usmjeren na međusobno povezivanje ljudi i zemalja, a njihovom većom uporabom moguće je postići bolje poslovanje i društvo znanja.

Stvaranjem pretpostavki za djelotvorno tržišno natjecanje stvara se podloga za otvaranje novih radnih mjesta, rast i razvoj popratne industrije koja je vezana uz industriju elektroničkih komunikacija te na taj način doprinosi rastu i razvoju gospodarstva u cjelini, dodaju iz HAKOM-a.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0