12.09.2009.

Toshiba TG01

Slike
Mobiteli - Toshiba TG01

Toshiba ne izbacuje puno modela godišnje, ali mi bi svejedno voljeli da više prestanu sa tim Windowsima. 

Najnoviji Toshibin smartphone je pravi bonbončić. Jako je tanak – manje od 1 cm – i ima ogroman 4.1 inčni ekran. 

Ispod lijepe vanjštine otkrivamo i iznimno brz procesor (Qualcommov Snapdragon). No, je li samo to dovoljno da se odlučite za njega? Ako ste mislili da je Samsung I8910 HD velik, sa svojim 3.7 inčnim ekranom, za ovog ljepotana će vam trebati još veći džepovi.
 
Iako nas je oduševio veličinom i tankošću, ekran je na žalost, razočaravajuć. Resistive ekrani su super za korištenje sa olovkom, ali čitava ta hrpetina senzorića malo zamagljuje čistoću slike, što znači da nikada neće biti tako dobar kao npr. onaj kojeg koriste na Samsungovom I8910 HD-u. Rezolucija je dobra, ali ništa posebno. Reprodukcija video zapisa je dobra, puna boja, no svejedno nije izvanredna. 

Na njemu se vrte Windowsi Mobile 6.1 Professional, ali moći ćete ih upgradeati na 6.5 verziju. Nije niti čudo da su se odlučili za resistive ekran, a ne capacitive, budući da ovaj drugi – Windowsi ne podržavaju. Stoga pripremite olovčice za pikanje po onim menuima iz Windowsa sa svojim malim zbrčkanim dijalozima. To je prava sramota u post-iPhone vremenu, gdje touchscreenovi zahtijevaju samo upotrebu vaših prstiju.
 
Pažnju nam je privuklo Toshibino prikrivanje Windowsa. Baš kao i HTC, 'godinama' ne možete naići na Windows Menu. 
Preko ekrana imamo tri vertikalne linije. Prođite prstom preko jedne od njih i otkriju se dodatne tri linije, u različitim bojama i sa različitim funkcijama. Unatoč velikoj brzini Snapdragon procesora, živahnost menua je..pa pomalo mrtva – nešto što je zajedničko gotovo svim dijelovima tog telefona. Uzmimo za primjer akcelerometar. Umjesto onih fora animacija koje ima Android, ekran jednostavno postane crn. I jednom kada odluči da će vam dopustiti gledanje u landscape modeu, onda se i promjeni. 

Ekran nije jedina stvar koja je spora. Loš je jer morate jako pritiskati, čak i lupkati, da bi reagirao. A prsti su malo preveliki za to (unatoč ogromnom ekranu). Ne možemo kriviti Toshibu za to, i njihov overlaying korisničko sučelje je totalno fora, ali nas je u potpunosti frustrirala sporost i općenita nekompetentnost Windows Mobilea – ne baš zgodna kombinacija. 

3.2 megapikselna kamera je jednostavna za korištenje, iako joj je trebala čitava vječnost da se pokrene (pitamo se kako bi bilo da nema ovog procesora). Budući da nema bljeskalicu, slike malo gube na kvaliteti. Što nebi bilo toliko strašno, da se ovdje ne radi o multimedijalnom uređaju, koji bi tu morao briljirati. 

Audiofili će sigurno uočiti nedostatak 3.5 mm audio jacka – što je sada pak već gotovo standard. Prijenos podataka je brz, zahvaljujući WiFi-u, i HSDPA i HSUPA za brži 3G download i upload. 

Dobre strane – ovaj telefon stvarno treba neke dobre strane – su te da je poprilično jednostavno naštimati mail account unošenjem imena i lozinke, te odabiranja koliko često želite provjeravati nove mailove. Isto tako dolazi sa standardnim aplikacijama koje dobite u paketu sa Windows Mobileom za sve one poslovne korisnike koji bi se iz nekog razloga odlučili za ovaj mobitel, a ne za manji HTC koji je sigurno sveukupno bolji uređaj. 

Još jednu stvar koju bi mogli maknuti sa Toshibe je konstantno korištenje Windowsa. Kad bi barem mogli koristiti isti hardware, ali ubaciti Android i capacitive displej – bili bi nezaustavljivi. 

Dakle... 
Ekran je dobar, ali bio bi puno bolji da koristi istu tehnologiju koju ima i iPhone. Korisničko sučelje je zabavno, ali iznenađujuće sporo, unatoč brzom procesoru. Kamera nije loša, a prikazivanje fotki i videa je pristojno. No, ovo je Windows Mobile telefon, pa ima 'teški' i čudan operativni sustav koji će mnoge izluditi. Verzija 6.5 dolazi, no možda bi bilo pametnije pričekati još prije nego vas zavede Toshibin cool izgled – i razočara software.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
a
02:15
08. listopad 2009.

sve je samo nije spor...ima najjaci procesor na tržištu i najbolje karakteristike... mislim, bezveze napisani nedostaci...katastrofa