19.11.2009.

Sony Ericsson Aino

Slike
Mobiteli - Sony Ericsson Aino

Aino sa pravom nosi etiketu pravog multimedijalnog računala. Može se savršeno povezati sa vašim računalom ili Playstationom i streamati sadržaj bilo gdje na svijetu.

Dakle, možete streamat glazbu, video ili čak TV (uz mogućnost pauziranja, premotavanja i snimanja), bilo gdje na svijetu na svoj Aino putem Internet veze. Možemo reći da je Aino mali svemogući player u jednom telefonu – uz 8 megapiskelnu kameru, MP3 player, GPS i sl.

Teško ga je smjestiti u neku kategoriju. Sa 8 megapikselnom kamerom, autofokusom, detekcijom lice i 3 inčnim ekranom sa 16 milijuna boja – možemo reći da je izvrstan telefon za slikanje.
S druge strane, GPS, WiFi, HSDPA, snimanje videa, Google Maps – sve to ga čini pravim malim paketom svakojakih mogućnosti.
Možemo zapravo reći da je Aino sve u jednom. Kombinira sve i svaša, ali je baziran na medijima u svim formatima.

Aino se može spojiti na vaš PS3 putem Sonyjevog Remonte Playa. To vam omogućava kontrolu, interakciju i streaming sadržaja pohranjenog na PS3 direkno na neki drugi uređaj.

Zapravo je Remote Play bio dizajniran samo za PSP, ali je ipak pronašao svoj put do Aina. Zbog toga na Aino možemo gledati kao na konkurenciju PSPu, samo bez ikakvih mogućnosti za igru. Ali to je ok, ionak niti jednu igru za PSP ne vrijedi igrati, pa ako volite takve uređaje, Aino ima puno više smisla od PSPa.

Streaming

Streaming ne staje samo na PS2. Sa DLNA podrškom i Sonyjevim MediaGo, možete doći do bilo kojeg sadržaja koji imate pohranjen na svom računalu.
Kad se puni, autimatski se spoji na vaš PC putem WiFi-ja, i putem MediaGo sofvera automatski će se sinkronizirati sa svim sadržajem koji imate pohranjen.
Kada završi sinkronizaciju, tom sadržaju možete pristupiti od bilo gdje na svjetu putem Interneta. Sav taj sadržaj je pohranjen na vašem Pcu, ali vi kontrolirate, streamate i gledate ga (ili slušate) na svom Ainu. Odlično!

Korisničko sučelje

U kombinaciji sa touchscreenom i odličnim 3“ ekranom, ima tehnologiju koja daje sasvim pristojan UI. No, iako izgleda dobro, nije ništa novog. Što je ješ gore, još uvijek morate koristiti tipkovnicu da bi došli do većine funkcija, dok touchscreen radi samo kada je mobitel u svojem media modu.
A čitav smisao touchscreena se izgubi zbog toga što morate 'otvoriti' mobitel da bi na njemu mogli raditi.

Uglavnom, interfejs je ok. Možda nije zgodan za unos veće količine teksta, ali budući da nije dizajniran kao smartphone, vjerojatno nećete biti onaj tip korisnika koji to radi. Dakle, Aino nije smarphone, i imajte na umu da nije dizajniran kao konkurencija iPhoneu ili Palm Preu.

Audio

Ainov MP3 player i galerija su malo promijenjeni, i izgledaju odlično.  Navigiranje sadržajem je izuzetno lako, a zvuk i vizualizacije sa novog Walkman Media Player 3.0 softvera su izvrsni. Jedina stvar koja nedostaje, a koja bi svakako trebala biti prisutna na ovakvom mobitelu je 3.5 mm utor za slušalice. Ali za slušanje možete koristiti slušalice koje dobite sa mobitelom, i koje su nasreću, dobre kvalitete. To je neoprostivo zapravo, budući da su svi ostali uveli 3.5mm utor kao standard već do sada.

Video

Aino može snimati video na 30fps, i podržava video streaming. Njegova kamera je 8.1 megapikselni model sa LED bljeskalicom, autofokusom, detekcijom lica i osmjeha. Sony Ericsson je uvijek prednjačio sa kvalitetom kamere u svojim mobitelima, a Aino samo nastavlja tu tradiciju.

Povezivost

Kao što bi i očekivali od uređaja koji je dizajniran za streaming, Aino ima pregršt opcija za povezivanje. WiFi dolazi kao standard, kao i 7.2Mbps HSDPA. Isto tako imamo i quad band GSM, USB 2.0, Bluetooth 2.0 i podršku za DLNA, za odličnu povezivost sa drugim DLNA uređajima (poput vašeg računala i nekih HDTV-a).

Zaključak

Sony Ericsson Aino je zanimljiv uređaj. Na pola touchscreen, na pola običan klizni model sa svim stvarima koje bi htjeli vidjeti u vrhunskim mobitelima plus izvrsna multimedijalna povezivost koju nemamo niti na jednom drugom mobitelu.
Ovo je stvarno jedan novi korak za Sony Ericsson, kombinirajući najbolje od njihovih Walkman i CyberShot uređaja i dodajući na sve to media streaming i PS3/PC povezivost. I zbog toga nam je stvarno drago vidjeti povratak Sony Ericssona u igru, iako Aino ima svojih problemčića.

Ako volite audio i video, i još imate PS3, morate isprobati Aino. Možda nije savršen, ali radi stvari koje drugi telefoni ne mogu, a nije li to nešto što uvijek tražimo od mobitela?

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 6
ivana
02:50
19. prosinac 2012.

recite mi dali imate jos ovih mobitela.koliko kosta.ja bi ga naruc ila

Marina
02:17
25. siječanj 2011.

Savršen!

mateo
03:01
08. rujan 2010.

mobitel je super imam ga vec dugo,,ima sve

Isus
07:53
01. lipanj 2010.

aa predobro sutra odma kupujem :D

ja
10:11
17. ožujak 2010.

glupost

ruža
08:01
02. ožujak 2010.

isuse...kako jje dobar...a zna li itko koliko košta?