15.09.2011.

Operativni sustavi koji će konkurirati Androidu

Slike
Google-ov mobilni operativni sustav Android za sada je naprošireniji u svijetu mobilnih korisnika. Nakon Gingerbread za smartphone (2.3) i Honeycomb (3.0 koja radi samo na tabletima) verzije, najavljen je i Ice-Cream Sandwich (moramo li napomenuti da nazivi OS-a idu slatkim nazivima i abecednim redom?). Raditi će na obje vrste elektroničkih uređaja, a i ujediniti performanse trenutnih operativnih sustava, pa će jedan od unaprijeđenih rezultata biti prelijepo korisničko sučelje Honeycomb-a koje će se moći koristiti i na smartphone-ima, korištenje tableta kao usb priključaka koji će se moći priključiti na uređaje poput miša i tipkovnice, game controllera i smartphonea. Ovaj operativni sustav svjetlo dana ugledat će krajem 2011. godine, iako glasine ne isključuju činjenice da bi to možda bilo već u listopadu. Pitanje je samo hoće li on biti verzija 2.4 ili 4.0?

No, dok čekamo ovog tr&#
382;išnog giganta da nas iznenadi ostalim novitetima, drugi operativni sustavi natječu se s njim u pridobivanju naklonosti korisnika. Pa pogledajmo što nas u skoroj budućnosti očekuje...

iOS 5 nova je verzija Appleovog operativnog sustava koji bi trebao izaći početkom listopada 2011.godine. Svojim izlaskom izazvati će još veću nestrpljivost kod iPhone korisnika jer to definitivno predviđa neposredan izlazak iPhone 5. Beta verzija je lansirana kako bi ljubitelji što prije dobili uvid u ono što uskoro mogu očekivati na svojim novim uređajima. Noviteta će biti preko 200, a neki od predstavljenih od strane Apple-a su unaprijeđena kamera, sustav obavijesti (koje će sada biti slične kao na Androidu), aplikacija za dopisivanje korisnika iMessage, unaprijeđeni Safari i Mail aplikacija, a moguća će biti i bolja komunikacija sa Twitter-om.

Slika 5264

Microsoft je svoj dugo očekivani Windows 8 operativni sustav predstavio je u Anaheimu (Kaliforniji) na Build konferenciji. Nakon Microsoft Windows Mobile OS i Windows Phone, ovaj sustav je poseban po tome jer radi na tabletima i osobnim računalima, a osim potpuno redizajniranog korisničkog sučelja, čekat će nas i ekrani osjetljivi na dodir te mnoštvo aplikacija za programere.. Na konferenciji je također potvrđeno da će Windows 8 imati App Store kao što ga ima i Apple. Trenutno je objavljena pre-release developer verzija koju možete skinuti sa njihovih stranica i isprobati iako još nije gotova, jer do konačne i u potpunosti kvalitetne verzije Windowsa 8 morat ćete se strpiti možda i do 2013. godine. Microsoft se također pobrinuo da potrošači budu informirani o detaljima proizvoda pa najavljuju do sada neviđene mogućnosti operativnog sustava koji neće biti kopija Androida, nego u potpunosti unikatan.

Slika 5265

HTC je, zadnji u ovoj priči, ali i najmlađi na tržištu jer su nedavno najavili da razmišljaju o kupnji i vlastitoj izradi operativnog sustava koji će zadovoljiti njih, ali i korisnike njihovih telefona. Preciznije, operativni sustav webOS zapeo im je za oko pa ga žele kupiti i prilagoditi potrebama svojih HTC uređaja. HTC je u posljednjih nekoliko godina prodaju smartphone-a doveo na zavidnu razinu, a poznato je kako je tvrtka prije osnivanja vlastite marke bila proizvođač mobilnih telefona po narudžbi poznatih brandova. Nakon svađe sa Microsoftom oko Windows Phone OS-a, HTC je prekinuo suradnju i prešao na Google i njihovu Android platformu. Samom kvalitetom proizvedenih uređaja pokazali su da znaju što korisnici žele, a mi im želimo sreću i čekamo rezultate.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0