31.10.2011.

LG Optimus 3D

Slike
Mobiteli - LG Optimus 3D
Mobiteli - LG Optimus 3D
Od nastanka 3D tehnologije, ljudi su spremni platiti više da to iskuse i dožive, ponekad ne razmišljajući o cijeni. 3D televizija i one užasne, prevelike naočale, jednostavno nikada neće postati modni hit, a nažuljat će nas i smetati. Od loših 3D uradaka (slika, igara, video materijala u kinima i na televiziji) boljet će nas glava, dok će nas oni dobri natjerati da poželimo još!
Imati ili nemati 3D mobilni uređaj? I pogotovo onaj za koji one blesave naočale ne trebaju? Pisali smo o drugom izašlom na tržište, HTC EVO 3D smartphone-u, a nepravedno zapostavili pionira branda LG, koji je svijet zapravo natjerao da zavoli 3D mobilne uređaje i otvorio im vrata na tržištu mobilne tehnologije. Evo našeg objektivnog mjerila, bez uspoređivanja sa konkurencijom i naglaskom samo i isključivo na njegove dijelove koji su glavni i neophodni za korištenje uređaja ovakvog kalibra:

Zaslon i 3D tehnologija

4.3-inčni LCD ekran nije baš AMOLED, ali je svejedno dovoljno dovoljno dobar za izvrstan prikaz, kontrast i dubinu boja te naravno, ovu vrstu mobilnog uređaja. Vidljivost na suncu, s obzirom na to da se radi o LCD uređaju, je iznenađujuće bolja od očekivanog. Stereoskopska projekcija (odn. 3D prikaz) prikazana je zahvaljujući dodatnome sloju na zaslonu koji našim očima omogućava pogled na određene točke zaslona. Preporučuje se razdaljina od 30 do 50 cm razdaljine i samo kada je uređaj vodoravno okrenut. Koliko smo uspjeli zaključiti, 3D slika ne vidi se podjednako stvarno iz svakog kuta, pa ćete se brzo naviknu
ti na njega kada pronađete onaj savršeni.
Na desnom bočnom dijelu mobilnog uređaja nalazi se 2D/3D tipka kojom se snimanje i prikazivanje sučelja jednostavno može prebacivati, a HDMI utor za prikazivanje multimedijalnog sadržaja na drugim uređajima koji su kompatibilni.
Jedna od glavnih zanimljivosti je software koji može 2D slike pretvoriti u 3D slike, a istu stvar može napraviti i sa video-materijalom koji se reproducira na uređaju. Taj isti software aktivira se jednakim gumbom na bočnom dijelu uređaja kao i prebacivanje trenutne slike na uređaju iz 2D u 3D. Naravno, kvaliteta neće biti poput originalno snimljenih 3D materijala (sa dvostrukom kamerom), nego će se slikama prirodati pikseli u boji koji će slikama dati takav privid. Također, reprodukcija 3D materijala (npr. sa YouTube-a) je i više nego solidna, ali naravno, uvelike ovisi i o kvaliteti reproduciranog materijala. Podržani formati su 3GP, mp4, wmv i DivX. Mkv format ne podržava, ali s obzirom da ima Android OS pa time i Android Market, postoje aplikacije koje se mogu skinuti na uređaj i pokrenuti ga – ako vam baš treba.

3D kamera

Osim 3D snimanja snimanja pri 720p (1280 x 720) koje je glavna zvijezda ovog mobitela uređaj snima i full HD 1080p (rezolucije 1920 x 1080) u 2D verziji. Upravo zahvaljujući dvijema kamerama na stražnjoj strani, uređaj je u mogućnosti snimati i slikati 3D materijal. Senzor od 5 megapiksela će funkcionirati za standardne 2D uratke, dok će za 3D uratke biti kvaliteta od 3 megapiksela. Prebacivanje vrste snimanja funkcionira preko već spomenutog bočnog gumba. 3D fokus i dodatno podešavanje dubine stereoskopske slike je još jedna dodatna prednost softwarea ovoga uređaja. Idealan razmak između kamera i objekta koji se snima iznosi cca 50 cm do 2 m za najbolju kvalitetu snimljenog materijala. Snimanje video uradaka je u mp4 formatu, a kvaliteta uistinu odlična.

Operativni sustav, performanse i memorija

Ovaj LG-jev pametni telefon spada u top ponudu na tržištu. Unatoč super hardware-u i popratnim software-ima, operativni sustav Android verzije 2.2 s kojim dolazi, treba dodatno nadograditi za bolje Android performanse. Dual-core procesor od 1GHz i 512 MB RAM-a pobrinut će se da odaziv bude dovoljno dobar, a i da sve željene 3D stvarčice na uređaju rade u normalnom vremenu. 8 GB ugrađene memorije vjerojatno će biti dovoljno za osnovne korisnike ovog smartphone-a, ali napredni korisnici sa većom željom za snimanjem možda će ipak trebati dodatnu microSD karticu koju uređaj također podržava.

Dizajn i kućište

Uređaj je pravi muški. Zašto? Zato jer svojim dimenzijama 128 x 68 x 12 mm i 168 grama spada u najglomaznije na tržištu. Naravno, ukupan dojam uređaja je kvalitetna izrada i uravnotežen raspored težine. Impresioniralo nas je tvrdo i čvrsto kučište, a stražnji dio uređaja ima gumiranu plastiku (oko metalnoga dijela) da se uređaj ne može lagano skliznuti kada ga vlasnik ima u rukama. Kao što je većina recenzenata na webu najavila, jedini problem na uređaju njegove su touch Android tipke. Naime, nakon što ste dotaknuli neki od tih gumbiju i otpustili tipku, one će se ugasiti, tako da ćete za ponovno stiskanje imati problema vidjeti ih u slučaju da ste pri slabijem svjetlu ili u mraku. Tako da bi bilo dobro da se na njih naviknete što prije i otklonite česte početničke pogreške.

Aplikacije

Osim 3D Space-a, koji je svojevrstan vodič za korištenje 3D tehologije, ovaj uređaj dolazi sa 3 igrice u 3D-u. Osim njega, Polaris Office je odličan dodatak gdje se korisnici mogu dodatno organizirati s mapama i dokumentima, kalendarom, i ostalim odličnim gadgetima. Naravno, što vam fali, moći ćete nabaviti na Android Marketu.

Baterija

1500 mAh je minimano što bi baterija za uređaj ovakvog kalibra trebala sadržavati. Ne bi bilo loše da je još malo ekstra, ali više od jednog dana standardne upotrebe će izdržati. Naravno, nemojte zaboraviti niti redovito gasiti aplikacije koje ne upotrebljavate kako bi produljili njezino trajanje.

Iako je prvi, ali ne i jedini 3D smartphone uređaj na tržištu, LG Optimus 3D vrhunski je smartphone uređaj koji niti jednog korisnika neće razočarati. 3D animacije koje smo imali prilike gledati odlična su zabava i trenutni vrhunac tehnologije koje nam tržište pruža. Iako je 3D još u povojima u ovome segmentu, značajan je napredak što nam ne trebaju naočale te se nadamo da će se u budućnosti ova tehnologija i dalje razvijati jednako impresivno. Svim korisnicima ovog uređaja želimo čestitati i napomenuti da drže ovaj uređaj značajno DALJE od klinaca žele li da im ostane u jednome komadu.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
Dedić 71300 Visoko BiH
12:11
20. prosinac 2011.

kAKO DOĆI DO TELEFONA,, MUŠTERIJA U BiH KOLIKO KMova.Hvala.