19.11.2011.

Od Sony Ericssona ostaje samo SONY

Slike
Nakon već mjesec dana koliko kruže glasine, postalo je i službeno. Naime Sony je prošli tjedan otkupio Ericssonov udio u poslovanju s mobilnim uređajima i tako postao većinski vlasnik. "Sony Ericsson" više ne postoji.

2001. godine japanska tvrtka potrošačke elektronike Sony te švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson su se ujedinili i pokrenuli zajedničku (joint-venture) kompaniju "Sony Ericsson" s fifty-fifty udjelom u ko
mpaniji. Imali su cilj postati nedodriljivi na tržištu mobilne telefonije, ali u ovih 10 godina ipak su se bezuspješno nosili s tržišnim izazovima. Sony Ericsson kao brand je bio prepoznatljiviji, ali i Sony i Ericsson su bolje poslovali zasebno prije 2001. nego u ovih 10 godina kad su dijelili profit 50-50. Danas Sony Ericsson ima 2,1% tržišta mobilnih telefona i 4,2% tržišta smartphonea, što je skoro pa ništa kada se vidi tko sve drži ostatak tržišta (Apple, Samsung, Nokia, LG, BlackBerry…).

Slika 5341

Sony je za 1,05 milijardi eura (1,45 milijardi dolara) otkupio Ericssonovu polovicu tvrtke. Sony želi značajniju ulogu na tržištu mobilne tehnologije te će od sad brže nuditi tržištu nove uređaje te iskoristiti najveću prednost nad konkurencijom, veliki portfelj svojih proizvoda, od mobitela, prijenosnih računala, televizora, do najjačeg i najraširenijeg proizvoda "PlayStationa". Na toj najpoznatijoj igračkoj konzoli u kombinaciji sa smartphoneom, Sony planira izgraditi uspjeh u budućnosti, a već ove godine je predstavljen hibrid, PlayStation Phone pod imenom Sony Ericsson Xperia Play.
Kupnja će se realizirati početkom 2012. Naravno, nakon objave ove vijesti, dionice Ericssona narasle su 5 posto.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0